zaterdag 22 februari 2014

Banh Xeo: recepten lezen = recepten uitproberen = recepten schrijven

Recepten schrijven is een vak. Een vak dat ik niet eens pretendeer te beheersen. Echt goed koken is ook een vak. Ook dat vak beheers ik zeker nog lang niet. Maar waar ik wel goed in ben is recepten zoeken, lezen, uitproberen, combineren en naar mijn eigen hand zetten. De meeste recepten op dit blog ontstaan op deze manier. Experiment van de dag: Banh Xeo, Vietnamese gelukspannenkoekjes.

In de rubriek Volkskeuken van de Volkskrant stond van de week een recept voor Banh Xeo. Dat kwam goed uit, want sinds ik 2 weken geleden een zak rijstmeel bij de Chinese supermarkt had gekocht, was ik op zoek naar een lekker hartig recept met dat meel. De meeste recepten zijn namelijk voor zoetigheid, zoals Indonesische Kwee Lapis. Ook lekker, maar het gaat mij meer om gezonde (vegetarische) hoofdgerechten.

Wat ik vervolgens heb gedaan is het wereldwijde web afstruinen naar andere recepten voor hetzelfde gerecht, waarbij ik probeerde de vragen die ik had bij het uitgangsrecept beantwoord te krijgen. Dit omdat helaas 2/3 van het krantenartikel over heel andere dingen ging dan het recept zelf, dus de informatie was een beetje summier. Ik miste wat informatie die natuurlijk ook lastig is over te dragen met alleen tekst.

In dit geval waren mijn vragen:
1. Kan het recept ook met alleen garnalen i.p.v. garnalen + spek gemaakt worden of geheel dierloos?
2. Hoe dik bak je de pannenkoek? En hoe dik moet het beslag zijn? Hoeveel is een half kopje kokosmelk?
3. Moet de taugé niet worden meegebakken?
4. Hoe wikkel je de pannenkoek in een slablad? En waar laat je de groenten en kruiden?

Ik vond heel veel sites met antwoorden, maar de gevonden recepten riepen ook weer nieuwe vragen op:
5. Gebruik je alleen water, bier of water + kokosmelk voor het beslag? Met bier rijst het iets beter, maar kokosmelk is lekker zoet.
6. Bak je het lenteuitje mee of voeg het later toe?
7. Bak je grote (Zuid-Vietnam) of kleine individuele pannenkoekjes (Noord-Vietnam)?



Dit vraagt om een experiment! Ik besluit om 2 beslagvarianten voor kleine pannenkoekjes te maken (omdat die het beste oprollen naar mijn idee):
- water + kokosmelkbeslag, en
- water + bierbeslag.
En twee varianten vulling:
- garnalen, en
- paddenstoelen.



Resultaat
Het bierbeslag bleef erg dun, daar heb ik extra rijstmeel bij gedaan. Ook bakte het behoorlijk aan in een gewoon stalen pannetje. In de keramische koekenpan ging het beter.
Ik proefde weinig verschil tussen het kokos- en het bierbeslag en snap nog steeds niet hoe je een knapperig dubbelgevouwen gevuld pannenkoekje in een blad sla kunt rollen. Beide vullingen waren subtiel maar lekker en contrasteerden perfect met de knapperige sla en taugé. De dipsaus complementeerde het geheel. Na 3 pannenkoekjes zat ik al stampvol maar nog beslag over voor zeker nog 3.
Conclusie: meer studie nodig voordat dit een volwaardig recept is, maar zeker iets waar ik mee verder ga.


Wordt vervolgd...



Aanvullende info
Deze artikelen heb ik als inspiratiebron gebruikt.
http://www.culy.nl/recepten/aziatisch-koken-banh-xeo-vietnamese-pannenkoeken/
http://www.theravenouscouple.com/2009/12/banh-xeo-vietnamese-sizzling-crepes.html
http://www.lovesfoodandart.com/banh-xeo-vietnamese-crepes-recipe/

3 opmerkingen:

  1. Ik ken het alleen zonder bier in het beslag. Tauge niet meebakken en 1 grote pannenkoek. Je eet het met de slabladen apart en daar rol je de kruiden en de pannenkoek in en dan dippen! Zo lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En jij bent er ook echt geweest, dus kan het weten!
    Inmiddels heb ik het nog een keer gemaakt en stukken pannenkoek in sla gewikkeld en dan gedipt. Ging heel goed. Wil nu nog een poffertjesvariant uitproberen die misschien handig is voor feestjes.

    BeantwoordenVerwijderen