vrijdag 4 april 2014

Gevulde XL champignons

Geen vrijdagavondpizza voor mij vandaag, maar gevulde XXL champignons. Ook met lekkere hete gesmolten kaas en groenten, dus een goed alternatief.




Hoofdgerecht voor 1 persoon of bijgerecht/lunch voor 2 personen:
2 XL champignons (ca 10-12 cm doorsnee) of portobellos. Kan je deze niet krijgen, neem dan zo groot mogelijke andere champignons die samen een grote vormen en behandel ze op dezelfde manier.
klein stukje knolselderij of halve stengel bleekselderij
1 rood pepertje
halve gele paprika
2 lenteuitjes
1 teen knoflook
ca 100 gram blauwschimmelkaas (ik gebruik Bleu d'Auvergne)
wat geraspte kaas
peper en zout en (verse) nootmuskaat
een ei
1 eetlepel (plantaardige) melk
1 flinke eetlepel kikkererwtenmeel, of als je dat niet hebt, maizena
Peterselie
Olijfolie

Warm de oven voor op 180-200 graden.

Haal de steel uit de paddenstoelen en snij deze in kleine stukjes.
Schraap de donkere lamellen uit de kap van de paddenstoelen.
Snij de uitjes, de paprika, het pepertje en rasp of snij de selderij fijn.
Meng de gesneden groenten in een kom, knijp hierover de knoflook en maal peper en (een klein beetje) zout er overheen.
Klop het ei met de melk en het meel en roer dit door de groenten. Voeg ook de in brokjes gesneden blauwe kaas toe.

Leg de paddenstoelen op een drup olijfolie in een ovenschaal. Vul ze met het groenten/kaas/eimengsel.
Rasp hierover nog wat extra kaas en nootmuskaat.

Na ongeveer 20-30 minuten is de kaas mooi gesouffleerd en de paddenstoelen gaar. Kleine champignons duurt waarschijnlijk korter, dus hou ze in de gaten.Voeg eventueel halverwege een klein scheutje water toe aan de schaal om de paddenstoelen van onderaf te garen.

Strooi er royaal gehakte peterselie over.


donderdag 3 april 2014

Broccoli-selderij-courgettesoep & bbq-marinade toegift

Sinds het kwik de 20 graden naderde en zelfs overschreed is het in onze stadsbuurt één groot barbequefestijn. Partytentjes worden opgezet en de kolen gloeien. Na de winter vinden wij Nederlanders blijkbaar niets lekkerder dan samen met vrienden geschroeid vlees eten in de buitenlucht. En ja, ook ik maak me hier 'schuldig' aan. Vandaag dus maar weer eens een simpel, en verantwoord soepje, met als toegift een receptje voor een lekkere kipmarinade, mocht het dit weekend opnieuw bbq-weer worden.




Voor 2 personen:
1 grote ui
2 tenen knoflook
1 stronkje broccoli
1/2 knolselderij
1 courgette
1 - 1,5 liter groentenbouillon
eventueel geroosterde pijnboompitten of zonnebloempitten als garnering
eventueel geraspte kaas

Fruit de gesnipperde ui en knoflook kort in een scheutje olijfolie. Bak dan kort de in kleine stukjes gesneden knolselderij mee.
Schenk de hete bouillon bij de groenten en kook ongeveer 10 minuten.
Voeg dan de in stukken/roosjes gesneden broccoli en courgette toe (ook de stronk gebruiken!). Laat nog 5-10 minuten koken.

Rooster ondertussen de pitten/zaden.

Pureer de soep - van het vuur af - met de staafmixer. Garneer met pitten/zaden en/of geraspte kaas.



Toegift

BBQ-marinade piri-piri voor (bio/scharrel) kipkarbonades of kipbraadlapjes voor ongeveer 1 kilo kip:
2 rode pepers met of zonder de zaadjes naar smaak
1 rood uitje, schoongemaakt en in stukken gesneden
4 eetlepels paprikapoeder
1 eetlepel (gedroogde) oregano
flink wat gemalen grof zeezout
peper
Sap en rasp van 1 citroen
3 grote tenen knoflook
klein drupje olijfolie

Doe alle ingrediënten in het molentje van de staafmixer en pureer. Meng dit door de kip en laat lekker een dagje marineren op een koele plek.

zondag 30 maart 2014

Werelds en Oer-Rotterdams: Spicy, de West-Kruiskade kookt

Wanneer ik het op dit blog over de Chinese super heb waar ik mijn oosterse ingrediënten haal, heb ik het over Wah Nam Hong aan de West-Kruiskade, misschien wel de multicultureelste straat van Rotterdam. Afgelopen september is er een uniek kookboek verschenen over deze straat: Spicy, de West-Kruiskade kookt.



Ik vind het heerlijk om door exotische supermarkten en toko's te zwerven. Al die nieuwe geuren, kleurrijke verpakkingen met schriften die ik niet kan lezen, onbekende groenten en vage verpakkingen. Vakantie in eigen stad! Maar het probleem is natuurlijk wel dat je geen idee hebt wat je met al die vreemde ingrediënten kunt doen. Behalve op het personeel van de winkel afstappen kan je nu ook inspiratie halen uit dit kookboek.

Om die reden heb ik al een paar keer met het boek in m'n handen gestaan. Het ziet er leuk uit en inspireert. Maar toch heb ik het tot nu toe niet gekocht. Nu ik het boek een tijdje mag lenen van een vriendin ben ik tot de conclusie gekomen dat het niet echt een kookboek is.

Doordat er zo veel verschillende recepten en culturen worden behandeld is het een ratjetoe aan smaken waaruit het lastig kiezen is. Van kapsalon tot echte pindasoep en spaghetti met vongole of pom is moeilijk een menu te maken.
Ook is het overgrote deel van de recepten met vlees of juist heel veel koolhydraten zoals de cuzcuz (een Kaapverdiaanse bloempot vol gestoomd maismeel die mij mateloos intrigeert). Een van de weinige vegetarische recepten is de curry met yam van Sikh Remon.

Spicy is vooral een blader- en leesboek met mooie foto's dat de gemiddelde kaaskop zoals ik aanspoort om eens verder te kijken dan de bleekneus lang is. En ik denk dat je het boek dan ook zo moet zien. Als dwalen over de West-Kruiskade en alle bijzondere bedrijfjes die daar gevestigd zijn. Een soort reisgids, maar dan over een vreemde wereld die niet zo heel vreemd is, want oer-Rotterdams.

Zo is het boek ook leuk voor mensen die niet in een grote stad met goed gesorteerde winkels wonen. Serieus, ik ken mensen die in hun dorp Turks brood moeten bestellen! Dan besef je hoe bevoorrecht je bent wanneer de hele wereld aan ingrediënten vlakbij beschikbaar is.

Ik zal niet vaak een recept uit Spicy gaan koken, maar het dwalen door de Chinese supermarkt zal ik nooit afleren. Al is het alleen maar omdat juist in toko's spullen worden verkocht die in de Hollandse super niet te krijgen zijn, maar die ik heel goed kan gebruiken bij mijn eetwijze. En je ontdekt nog eens lekkere dingen!



Een echte recensie over Spicy door Wim de Jong:
http://www.debuikvan.nl/rotterdam/kopen/88-echwel-de-heetste-straat-van-rotterdam