dinsdag 12 augustus 2014

Restje van de Chinees? Bamihap met gado gado

Het stond laatst al in de krant; Een van de weinige horeca-takken die nog goed draaien is de oer-Hollandse Chinees. Lekker en veel voor weinig. Het grote nadeel daarvan is dat je bijna altijd teveel bestelt en dus overhoudt. Wat doe je dan met de resten? Ik maakte vandaag zelf bamihappen.

Zo'n zonde vind ik dat, grote bakken eten zonder pardon de vuilnisbak in. Zelf had ik een mini-menu vegetarische foo yong hai waarvan ik de rest rijst gisteren al heb opgemaakt in een roerbakschotel. Maar van de giga-portie babi pangang & tja sieuw met bami van manlief was nog heel veel over. Dat vroeg natuurlijk om een experiment!  Bamihappen met gado gado.



Voor 2 grote bamihappen:
Een rest (liefst vegetarische) bami, genoeg voor 2 bamihappen
een kwart bakje boemboe voor bami goreng (of een kwart zakje droge kruiden/groentenmix voor bami, geweekt in een beetje heet water)
sambal oelek
rijstmeel
een ei
paneermeel
olie
sperziebonen & taugé
pindasaus
gebakken uitjes

Snij de bami in stukjes van ongeveer 5 cm. Roer hierdoor de boemboe en (een theelepel) sambal oelek. Meng dit met wat rijstmeel zodat alle bami ermee bedekt is (gaat vast ook goed met kikkererwtenmeel). Kluts een medium ei en roer dit door het bamimengsel. Vorm hiervan 2 grote burgers. Wentel de bamihappen om en om door paneermeel en druk goed aan. Zet even in de koelkast om op te stijven.

Maak de boontjes schoon en zet op in gezouten water.

Verhit zodra de boontjes koken een flinke scheut olie in een anti-aanbak of keramische pan en laat goed warm worden. Bak de bamihappen voorzichtig - af en toe omkeren - voor ongeveer 5-6 minuten totdat ze goudbruin zijn.

Doe de taugé in een zeef en zet deze de laatste 2 minuten op de pan kokende boontjes om gaar te stomen.

Serveer de bamihappen met de boontjes en taugé, overgoten met pindasaus en gebakken uitjes.

Voor manlief heb ik ondertussen de rest vlees opgebakken met een half bakje boemboe en de bami en geserveerd met wat opgewarmde teriyakisaus, pindasaus de rest van de boontjes en een rest kroepoek. Was ook nog ruim voldoende!