zaterdag 1 maart 2014

Nieuwe munitie: inslaan op de Rotterdamse Oogstmarkt

Iedere eerste zaterdag van de maand is het Oogstmarkt op het Rotterdamse Noordplein. Mijn vaste marktdag voor het ontdekken van nieuwe en andere producten dan die je op een doordeweekse dag in de gewone winkels vindt. En alles zoveel mogelijk lokaal en regionaal. Hier vind ik altijd weer inspiratie voor nieuwe gerechten. Koken vanuit de ingrediënten in plaats van vanuit een recept en nieuwe munitie voor dit blog.




Mijn oogst van deze maand:
Kraakverse Elstar appeltjes van de Buytenhof uit Rhoon
Spruitbloemen en oranje kroten met de klei er nog aan van Bio aan huis
Hertenworst van slagerij Ooteman
Heel oude geitenkaas van Mooimekkerland (geweldige naam!)
Spruiten uit de Rhoonse polder (je kunt hier de petitie tekenen dat de boeren moeten blijven)
Gedroogd fruit en kokos: mijn maandvoorraadje voor door de 'overnight oats'
Rogge- en speltmeel van de Schiedamse molen
Olijven van de gezellige Marokkaanse marktmannen van Jermouni

Wat zal ik vanavond eens gaan koken?

dinsdag 25 februari 2014

Doordeweeks pompoensoepje

Al die geweldige foodblogs, al die geweldige foodporn foto's. Ik kan er niet genoeg van krijgen, ookal frustreert het me dat ik er niet aan kan tippen met mijn bescheiden blogje en foto's gemaakt met een telefoontje. Toch ga ik gewoon door, want ik ben ervan overtuigd dat ik niet de enige ben die, naast een drukke baan en sociale activiteiten, iedere dag weer probeert om iets lekkers en gezonds op tafel te zetten dat niet té ingewikkeld, duur of tijdrovend is. Daarom vandaag een recept voor een wel heel gewoon soepje. Snel, goedkoop, makkelijk en altijd lekker!





Voor 3 grote kommen:
halve (fles)pompoen (ca 500 gram)
2 stengels bleekselderij
1 grote of 2 kleine uien
1 grote teen knoflook
een paar wortels
eventueel een kleine aardappel
eventueel 1 rode peper
thijm, laurierblad
1,5 groentenbouillontablet

In totaal heb je ongeveer 750 gram groenten (excl. de ui/knoflook/peper) nodig.

Maak de groenten schoon en snij ze in stukken.
Snipper de ui, de knoflook en de peper. Als je niet van pittig houdt, laat dan de peper weg, of haal de zaadjes eruit.

Fruit de uien in een scheut olijfolie totdat ze glazig zien. Fruit dan kort de knoflook mee en daarna de groenten.
Voeg zo veel water toe dat de groenten net onder staan en verkruimel de bouillontabletten erover.
Doe de thijm (ik gebruik ongeveer 4 takjes verse, maar gedroogde kan natuurlijk ook) en 2 laurierbladen (gebruik je gedroogde, neem er dan 1).
Breng aan de kook en laat een minuut of 20 pruttelen.

Haal de laurierbladen en de takjes van de thijm uit de pan en pureer alles - van het vuur af! - met de staafmixer tot het een gladde soep is. Voeg naar smaak peper en zout toe.



Dit is de basissoep. Nu kan je gaan spelen.
- Voeg eens andere kruiden toe, bijvoorbeeld kerrie meebakken met de uien.
- Of doe een schep creme fraîche in de soep en rasp er verse nootmuskaat overheen.
- serveer de soep met geroosterde pijnboompitten of pompoenpitten en een hand geraspte pittige kaas of brokjes verse geitenkaas.
- maak de soep nog pittiger met wat Turkse pul biber (gedroogde chilipepertjes) en een schijfje verse citroen.
- serveer de soep met veel verse kruiden zoals bijvoorbeeld koriander.
Het simpele soepje is een blanco canvas dat je iedere keer anders kunt invullen!

zondag 23 februari 2014

Vegan chocolademousse op basis van silken tofu

De chocolademousse die ik voor het kerstdiner met familie had gemaakt was goddelijk, maar zo veel room, eiwit en suiker kán gewoon niet goed zijn voor een mens. Daarom is het voor een chocaholic zoals ik een extra uitdaging om tarwe-, suiker- en zuivelvrije recepten te vinden die net zo lekker zijn als de minder gezonde varianten. Deze veganistische pudding op basis van silken tofu komt heel dicht in de buurt.

Ik weet dat er veel discussie gaande is over het gebruik van (ongefermenteerde) soja. Is het goed voor de gezondheid of niet, en natuurlijk is er ook nog de milieubelasting en de vernietiging van het regenwoud om rekening mee te houden. Persoonlijk sta ik in deze discussie in het midden. Miljoenen Aziaten eten soja op dagelijkse basis, het heeft ook goede eigenschapen - isoflavonen - en de grootschalige teelt is vooral voor veevoer.
Mijn conclusie is: Geniet met mate en als je geniet, doe dat dan mateloos. En dat kan met deze mousse.

Voor 2 dessertcoupes
Half blok silken tofu (ca 135 gram). Je koopt de silken tofu bij de toko, maar een goed gesorteerde AH heeft het ook liggen bij de Japanse producten. Een bio variant heb ik nog niet gezien, maar zal vast bij natuurwinkels te krijgen zijn.
60 - 80 gram chocolade, de bitterste die je lekker vindt. Ik gebruik chocola met 85% cacaobestanddelen.
1/8 cup cacaopoeder
1/8 cup heet water of melk. Ik gebruik havermelk, iedere andere melkvariant kan ook.
theelepel vanillessence
1/4 cup honing
eventueel 1 eetlepel (koffie- of amandel)likeur

Pureer de tofu met de staafmixer.
Hak de chocolade in kleine stukjes en smelt deze in het hete water/melk.
Voeg hier het cacaopoeder en de vanille (en evt. de drank) aan toe en roer goed totdat alles is opgelost.
Als het niet goed oplost kan je het mengsel 20 sec op de laagste stand in de magnetron zetten of au bain marie warmen. Het is dus handig om een plastic of keramieken kom te gebruiken just in case.
Wordt het chocolademengsel te dik, voeg dan een klein beetje water toe.
Laat het mengsel een beetje afkoelen en voeg het dan bij de tofu.
Pureer alles nog een keer met de staafmixer totdat het goed gemengd en egaal is.
Giet in 2 dessertcoupes, dek af met een stukje clingfilm* en laat een paar uur opstijven in de koelkast.

Dit is een ideaal recept om 's ochtends te maken en 's avonds van te genieten.
Serveer met wat vers fruit of ontdooid diepvriesfruit.





*huishoudfolie; ik vind het Engelse woord gewoon mooier