zaterdag 12 juli 2014

Tomaten-olijventapenade

Vandaag is het alweer een week geleden dat we hard aan het werk waren om een diner te koken voor op de Oogstmarkt. Wat vliegt de tijd. Onderstaande zomerse tapenade viel daar in zeer goede aarde, dus ik wil mijn lezers het recept niet onthouden. Het drogen van de tomaatjes kost veel tijd; doe dat 's ochtends of de avond van tevoren.

Voor ongeveer 300 gram tapenade:
1 schaal kleine trostomaatjes of romaatjes (500 gram)
2 ons groene olijven (zonder pit)
3 eetlepels kappertjes
sap van een halve citroen
grof zeezout
verse kruiden (thijm, basilicum, oregano, rozemarijn, salie)
zwarte peper
extra virgin olijfolie


Verwarm de oven voor op 90 graden.

Snij de tomaatjes doormidden en verwijder de steelaanzet en de zaadjes. Leg de tomaathelften op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met een kwastje heel lichtjes met olijfolie.
Bestrooi met snufje zeezout en leg op ieder tomaatje een heel klein beetje verse kruiden.
Laat de tomaatjes 2 tot 3 uur drogen in de oven tot ze flink verschrompeld en bijna droog, maar niet hard zijn. Je kunt ook na 2 uur de oven uitzetten en de plaat er de rest van de nacht in laten staan (het risico dat de tomaatjes uitdrogen is dan wel groter).
Bewaar de intens geurende, zoete tomaatjes tot gebruik in een afgesloten bakje.

Ontpit de olijven (of gebruik ontpitte olijven) en doe deze samen met de tomaatjes, kappertjes en citroensap in de keukenmachine of mengbeker van de staafmixer. Maal er flink wat peper over. Pureer met een klein scheutje olijfolie tot het geheel smeuiig, maar niet te vloeibaar is. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe. Als je dat lekker vindt kan je nog wat extra kruiden toevoegen, maar omdat die al op de tomaatjes zitten is dat niet echt nodig.
Wil je het geheel minder zout, spoel dan voor gebruik de olijven en kappers goed af.

Heerlijk op een stuk vers speltbrood met een glaasje witte wijn erbij, maar ook lekker over pasta of bij rauwkost.

zondag 6 juli 2014

Ricotta chocoladetaart en een zuivelvrije versie

Iedere eerste zaterdag van de maand is het Oogstmarkt op het Noordplein in Rotterdam. Boeren uit de omgeving verkopen hun verse waar. Heel veel lekkers en erg inspirerend. Als vaste bezoeker aarzelde ik dan ook niet toen de gelegenheid kwam om samen met een vriendin een diner te koken voor het jaarlijkse 'Hoe maakt u het?' event. Deze taart was het dessert van ons vegetarische Italiaanse menu. Tarwe en geraffineerde suikervrij. En voor mensen die liever ook geen zuivel eten onderaan deze pagina een tofuvariant. Die laatste vond de helft van mijn voorproevers trouwens lekkerder dan de ricotta.



Voor een vorm van ongeveer 23 cm:
300 gram amandelmeel
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel baking soda
1/2 cup kokosolie
2 eetlepels maple syrup
1 theelepel vanille-essence

Meng de droge ingrediënten. Smelt de kokosolie. Voeg de syrup en vanille toe en roer alles goed door de droge ingrediënten tot het een zachte deegbal wordt.

Druk het deeg in de vorm tot ca 3 mm dik. Invetten is niet nodig. 10 minuten bakken op 160 graden.

Vulling:
 500 gram ricotta kloppen met 2 eigelen, 1 eiwit + 1 tot stijve pieken geklopt eiwit
1 eetlepel cacao
1/3 cup palm- of kokosbloesemsuiker

Doe de vulling in de voorgebakken bodem en strijk glad. 35-45 minuten bakken op 160 graden tot de vulling zo goed als droog en gaar is. Koel de taart in de vorm op een rek.

Ganache:
Smelt 200 gram heel pure chocola in 1/3 cup room. Laat iets afkoelen en strijk dan over de (inmiddels iets afgekoelde taart). Laat geheel afkoelen en zet de taart tot gebruik in de koelkast.

Serveer met lekker vers zomerfruit van een boer uit de buurt. Een fris glaasje limoncello maakt het helemaal af.


Zuivelvrije-variant (voor 5-7" vorm)
Bodem: de helft van bovenstaand recept
Vulling: 250 gram silken tofu + 1 eigeel + 1 geklopt eiwit + 1/2 eetlepel cacao + 1/6 cup palm- of kokosbloesemsuiker + 1 el maple syrup

Topping: 100 gram silken tofu pureren met 100 gram gesmolten chocolade en 1 eetlepel maple syrup

Bodem maken volgens recept van hierboven en vulling ook op dezelfde manier. Net als bovenstaand recept 35-45 minuten bakken op 160 graden. De topping pas aanbrengen op volledig afgekoelde taart en daarna het geheel goed koelen.