zaterdag 10 januari 2015

Sushi stylee green wraps

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Goede voornemens? Geen, behalve m'n blog beter bijhouden en meer experimenteren in de keuken. Vandaag de aftrap met sushi stylee green wraps. 

Lekker knapperige verse groenten en nori, troostrijke zoetzure rijst, een roomzachte vulling met een kleine kick up the butt van een pepertje. December was al duur genoeg, dus we doen het deze maand met wat we voorhanden hebben.



Ik heb een vulling gemaakt met tonijn uit blik, maar variëren kan natuurlijk ook: met verse vis, gerookte kipreepjes of gemarineerde tofu. Avocado is ook lekker. In plaats van sesamzaad kunnen ook fijngehakte noten gebruikt worden. Overigens zijn deze rollen ook super lekker met alleen maar groenten, maar dat vind ik meer iets voor een lente-lunch.

Voor 3 of 4 rollen:
1 cup sushirijst
1/4 cup japanse rijstazijn
1 el palm- of kokosbloesemsuiker
1 tl zout
100 gram haricot verts of dunne sperzieboontjes
1 winterpeentje
romaine sla
lente-uitjes
1/3 komkommer
1 grote rode chilipeper
1 blikje tonijn op water (of gebruik een van de alternatieve vullingen)
zure! mayonnaise of tofu-mayonnaise
nori vellen
optioneel: chilivlokken en sesamzaad, sojasaus of vissaus

Gebruik absoluut zure mayonnaise om een mooi contrast te krijgen met de zoetige rijst. Koop dus een goede Belgische of maak zelf (tofu) mayo. Kan je niet zelf maken en heb je alleen standaard Hollandse mayo, maak 'm dan zuurder met wat citroensap.

Recept:
Kook de sushirijst volgens recept op de verpakking of hoe je gewend bent. Laat een klein beetje afkoelen en maak dan de marinade van de azijn, suiker en zout door deze heel kort op te koken totdat de suiker en zout zijn opgelost. Roer door de rijst met behulp van een houten spatel of lepel. Gebruik een glazen of plastic kom zodat het zuur niet met metaal kan reageren.
Doordat de suiker bruin is zal de rijst niet zo wit zijn als je gewend bent van sushi.
Laat de rijst nu helemaal afkoelen.

Blancheer de schoongemaakte groene boontjes totdat ze beetgaar zijn. Giet af en spoel af met koud stromend water. Hou apart.

Snij de peen, komkommer (zonder zaadlijsten) en uitjes in dunne lange reepjes ongeveer ter grootte van de boontjes. Snij dunne reepjes in de lengte van de chilipeper (zonder de zaadjes).

Maak de tonijnvulling door de uitgelekte tonijn te prakken met 2 flinke eetlepels mayonnaise en een snufje gedroogde chilivlokken en een half in kleine stukjes gesnipperd vel nori of ander zeewier. Vind je chilivlokken te heftig, snipper dan een stukje verse chili zonder zaadjes of laat gewoon weg.

Rooster de sesamzaadjes kort in een droge pan en zet apart.

Nu kunnen we de wraps in elkaar gaan zetten.
Leg een vel nori op een sushi-matje. Leg hierop 2 of 3 bladen gewassen en goed droog gemaakte romaine sla. Zo blijft zowel de nori als de sla lekker knapperig!
Beleg de sla met een dun laagje rijst. Schep aan de linkerkant een lijn tonijnmengsel en verdeel wat boontjes, peen en chili over het geheel. De groenten mogen aan de boven en onderkant buiten de wrap steken. Besprenkel met het geroosterde sesamzaad. Rol het geheel dan van links naar rechts stevig op zodat de tonijn in het midden van de rol zit. Plak eventueel de uiteinden van de nori met een beetje water dicht. Snij doormidden en bestrooi met wat extra sesamzaad.
Serveer met wat soja- of vissaus om te dippen.

Meteen opeten!