zondag 15 juni 2014

Vegetarisch barbecuen

Ik ben dol op geroosterd eten. En boven houtskool geroosterd eten met zo'n ongezond zwartgeblakerd randje vind ik helemaal geweldig. Toch vind ik het lastig om lekker te barbecuen zonder vlees of vis. Natuurlijk heb je nepvlees in de supermarkt, maar dat vind ik smokkelen. In het verleden heb ik wel succes behaald met seitan-saté, maar dat is weer erg bewerkelijk en ook erg nep-vlezerig. Dit keer dus eens helemaal op groenten gebaseerd aan de gang gegaan. En het resultaat was zeer geslaagd!




Voor deze eerste keer vegetarisch barbecuen had ik drie gerechtjes gemaakt:
Met blauwe kaas gevulde XL champignons, Indiaas gekruide aardappel-haloumi spiesjes en met rijst gevulde paprika's. Omdat ik ervan uitga dat iedereen wel weet hoe je kaas in een champignonhoed kruimelt en daar wat verse thijm op strooit nu alleen de recepten voor de andere gerechten.

Voor ca 6 Indiaas gekruide spiesjes:
1 blok haloumi kaas
12 kleine of krielaadrappeltjes in de schil. Ca. 12 minuten voorgekookt
1 rode ui
paar eetlepels (Patak) tandoori-pasta
lange satéstokjes, geweekt

Marineer de aardappeltjes en in blokken gesneden kaas in de currypasta. Rijg om en om met rode ui aan de stokjes en grill tot lichtbruin. Lekker met een frisse knoflook of youghurtsaus.

Voor 4-6 (halve) gevulde paprika's:
1 (grote) lente-ui
1 teen knoflook
2 eetlepels pijnboompitten
stukje groene paprika
1 gele en 1 rode paprika
6 cherry tomaatjes
groentenbouillon
1 bol mozzarella
peper, zout en foelie
gedroogde en/of verse Italiaanse kruiden (thijm, rozemarijn, oregano, salie, basilicum)
ongeveer 1,5 kopje rijst

Maak een risotto: Fruit het gesneden uitje met de knoflook, in kleine blokjes gesneden groene paprika en de pijnboompitten. Voeg de rijst toe en fruit mee tot glazig. Voeg dan onder goed roeren steeds een beetje bouillon toe tot de rijst bijna gaar en romig - maar niet te nat - is. Kruid met Italiaanse kruiden en een klein snufje foelie naar smaak.

Snij de paprika's in de lengte door het midden (laat de stengel zitten). Haal de zaadlijsten en zaadjes eruit.

Voeg wanneer de rijst is afgekoeld de in stukjes gesneden tomaatjes en de mozzarella toe en vul hiermee de paprika's. Het eventuele teveel aan risotto kan je de dag erna weer in een salade verwerken.

Rooster tot de paprika lekker geblakerd is en de kaas gesmolten.