donderdag 22 mei 2014

Wat de Appie kan, kan ik goedkoper: Couscous-Linzen salade met gerookte kipfilet en noten

Aan de ene kant ben ik blij dat ik nu ook bij de oude vertrouwde blauwe A ook superfoods en gezonde maaltijden kan kopen. Maar als ik dan voor het schap sta schrik ik toch wel van de prijzen en de kleine porties. Tussen de € 2,49 - 3,69 voor ongeveer 250 gram. Dan toch maar zelf en geheel naar eigen smaak en die van mijn mee-etende collega een salade maken.

Flinke vullende salade voor 2 (portie op de foto is voor 1 persoon) 
of kleine salade (portiegrootte AH) voor 4:
ongeveer 1 ons (biologische) voorgestoomde/snel klaar couscous
1 blik (400 gram) linzen
halve komkommer
halve rode paprika
handje cashewnoten (ik had nog een restje van eerder deze week liggen)
bieslook of een lente-uitje
peper en zout
olijfolie
Optioneel: gerookte kipfilet (ca 150 gram) of feta



Doe de couscous in een kom met een snufje zout en een klein scheutje olijfolie. Gier hierop ongeveer 150 ml kokend water (de couscous moet onder staan) en laat 3-5 minuten wellen en bijna droog worden. Roer los met een vork en laat iets afkoelen.

Giet ondertussen de linzen in een zeef en spoel af onder een stromende kraan totdat de zeepachtige bubbels verdwenen zijn.

Snij de paprika in blokjes. Haal de zaadlijsten uit de komkommer en snij ook in blokjes.

Meng de couscous, linzen en groenten in een kom. Doe er de noten en de bieslook of heel fijn gesnipperd uitje bij en de kip of kaas. Gebruik je geen kip of kaas, doe er dan iets meer noten bij.

Maak naar smaak af met olijfolie en peper en zout.

Ik zat stampvol na deze lunch. En dat - ik heb het uitgerekend - voor maar € 3,46 (inclusief kip, exclusief scheutje olie, peper & zout, restje noten en ongeveer 5 minuten arbeid) voor 2 personen!

dinsdag 20 mei 2014

Sweet Carrot & Coriander stew

In de jaren '90 - toen Britpop nog booming was - ging ik regelmatig naar Engeland en Schotland voor concerten. Een van de dingen die ik daar regelmatig at was Carrot & Coriander soup. Dat had je hier toen nog niet. 'Come to think of it', nu eigenlijk ook niet algemeen verkrijgbaar - of niet lekker. Deze zoete stoofschotel van bospeen is geïnspireerd op mijn herinneringen aan deze lekkere soep.



Vegetarisch hoofdgerecht voor 1 persoon of bijgerecht voor 2 personen:
500 gram bospeen (geschrapt)
1 prei
1 teen knoflook
stuk verse gember (ongeveer 2,5 cm)
halve grote rode peper zonder de zaadjes
een flinke eetlepel koriander zaadjes
peper en zout
zonnebloemolie en boter of kokosolie
kokos- of sojaroom
een handje hazelnoten
een bosje verse koriander

Maak alle ingrediënten schoon en snij in kleine stukjes/repen. Schil de gember en rasp fijn.

Laat een hapjespan goed heet worden en rooster daarin de korianderzaadjes. Haal ze uit de pan en kneus ze licht met een zwaar voorwerp of in een vijzel. Zet even apart.

Fruit de prei, knoflook, peper en geraspte gember zachtjes - in dezelfde pan - in een klein scheutje olie. wanneer alles zacht is voeg je de stukjes (ca 1,5 cm dik) wortel, de noten en de korianderzaadjes toe en een flinke klont boter. (Wil je vegan eten, doe dan i.p.v. boter een beetje kokosolie erbij).

Wanneer de boter/kokosolie gesmolten is een klein beetje water toevoegen. Flinke maling peper en zout over het geheel en de deksel op de pan.

Omdat ik wil dat de stew lekker zoet en romig wordt gebruik ik prei i.p.v. ui. Maar een uitje kan natuurlijk ook. Laat dat dan voordat je de wortel toevoegt wat langer op een laag vuur zacht worden.

Laat het geheel 12-15 minuten zachtjes stoven. Wanneer het beetje water verdampt is een scheutje kokos- of sojaroom aan het geheel toevoegen en een klein beetje laten indikken.

Flink veel gehakte verse koriander er overheen, glaasje wijn inschenken, een Brits plaatje opzetten en smullen!

Het gerecht is uit te breiden naar een bijgerecht voor 2 niet-vegetarische personen met een lekker stukje gebakken vis en gekookte krieltjes.

maandag 19 mei 2014

Spelt - Kamut - Roggebrood met zonnebloempitten

Maar weer eens een variant op het luiewijvenbrood gemaakt. Dit keer met kamut, spelt en rogge en zonnebloempitjes als vulling. Licht zoet met lekker knapperige zaadjes.



Voor een brood van ca 500 gram:
150 gram kamutmeel
150 gram speltmeel
150 gram roggemeel
een theelepel zout
een half blokje verse gist (ca 20 gram)
een eetlepel honing
een flinke hand zonnebloempitten
350 ml handwarm water
Ovenbestendige (gietijzer of emaille) braadpan
Goede ovenwanten

Meng de meelsoorten met het zout, roer hier het water  met de daarin opgeloste gist stevig doorheen. Zet het beslag/deeg 12-18 uur weg in de afgedekte kom.

Stort het deeg (het blijft nat!) op een met roggemeel bestrooid aanrecht, strooi er nog flink wat roggemeel overheen en roer met je vingertoppen een beetje door. Leg het deeg op een met papier beklede bakplaat nog een uur te rijzen.

Zet je ovenbestendige braadpan met de deksel erop in de oven. Verwarm de oven op 220 graden. Ongeveer een half uur, goed heet laten worden.

Haal de pan voorzichtig uit de oven en stort het deeg er in 1x in. Zet de pan - met het deksel erop - ongeveer 30 minuten in de oven. Na 30 minuten de deksel eraf halen en het brood nog 20 minuten laten bakken. Vergeet je ovenwanten niet te gebruiken!!!

Het brood is gaar wanneer het hol klinkt als je erop klopt.

Keer het brood uit de pan op een rek om af te koelen. Wij aten het brood bij een klassiek kopje groentesoep met ballen.



zondag 18 mei 2014

Frisse Groene ijsthee voor een warme zomerse dag

Een veelgelezen, goedbedoeld voedingsadvies is geen voedingsmiddelen te eten met ingrediënten die je oma niet kende. Nou ben ik er vrij zeker van dat mijn oma niet wist wat een avocado was, dus dat advies neem ik doorgaans met een korreltje zout. Een ander advies is geen producten met meer dan vijf of kunstmatige ingrediënten te consumeren. In beide gevallen zit ik met mijn grote liefde voor groene ijsthee volledig fout. Tijd voor een eigengebrouwd fris theetje!





Zoals een van mijn foodheldinnen Karin altijd doet bij het maken van een recept zonder pakjes, ben ik begonnen met de ingrediëntenlijst op het pak ijsthee, maar in dit geval kwam ik daar niet zo ver mee.
Veel ingrediënten, én suiker, want zoals veel fabrikanten doen: zeggen dat het gezoet is met (een heel klein beetje) stevia, maar ondertussen gewone suikers of andere zoetstoffen bijmengen.




Geen kleurstoffen en geen conserveermiddelen, maar wel 'invertsuiker' (huh?) Thee-extract (0,14%!), zuurteregelaar (?) en hé, een klein beetje stevia! Gewoon gezond verstand gebruiken dus.
Begin de avond van tevoren. Wanneer je 2 kannen hebt kan je altijd verse, koude thee drinken.

Voor 1 liter ijsthee zonder suiker:
Je favoriete groene thee
1 liter water
halve limoen
pure vloeibare stevia (te koop bij goed gesorteerde drogist of natuurwinkel)

Zet in een glazen kan 1 liter groene thee. Maak 'm niet te sterk, het moet uiteindelijk dezelfde bleekgroene kleur hebben als het origineel. Laat volledig afkoelen en zet dan tot de volgende dag in de koelkast.

Meng de thee met het sap van een halve limoen en ca 20 druppels stevia. Dat laatste is mijn smaak, doe er gerust iets meer of minder in.
Doorroeren, inschenken en drinken. Zo simpel is het. Proost! en geniet van het heerlijke weer.

Toevoeging
Onder het motto 'Beter goed gejat dan slecht verzonnen' mijn variant op de heerlijke - maar veel te zoete - ijsthee die ik deze zomer dronk in de Fenix Food Factory.

Voor 1 liter ijsthee met een heel klein beetje suiker en veel smaak:
Je favoriete (groene) thee
950 ml water
50 ml vlierbessensiroop
(limoensap)

Zet de thee en laat volledig afkoelen. Voeg 50 ml siroop toe en roer door. Eerst gebruikte ik siroop van 'De smaak van' maar dat is een seizoensproduct en dus beperkt verkrijgbaar. Om het zoete van deze siroop te doorbreken was een kneepje limoensap onontbeerlijk.
Op dit moment gebruik de Elder cordial van Belvoir. Deze is van zichzelf al licht zuur, dus is limoensap niet nodig.