maandag 19 mei 2014

Spelt - Kamut - Roggebrood met zonnebloempitten

Maar weer eens een variant op het luiewijvenbrood gemaakt. Dit keer met kamut, spelt en rogge en zonnebloempitjes als vulling. Licht zoet met lekker knapperige zaadjes.Voor een brood van ca 500 gram:
150 gram kamutmeel
150 gram speltmeel
150 gram roggemeel
een theelepel zout
een half blokje verse gist (ca 20 gram)
een eetlepel honing
een flinke hand zonnebloempitten
350 ml handwarm water
Ovenbestendige (gietijzer of emaille) braadpan
Goede ovenwanten

Meng de meelsoorten met het zout, roer hier het water  met de daarin opgeloste gist stevig doorheen. Zet het beslag/deeg 12-18 uur weg in de afgedekte kom.

Stort het deeg (het blijft nat!) op een met roggemeel bestrooid aanrecht, strooi er nog flink wat roggemeel overheen en roer met je vingertoppen een beetje door. Leg het deeg op een met papier beklede bakplaat nog een uur te rijzen.

Zet je ovenbestendige braadpan met de deksel erop in de oven. Verwarm de oven op 220 graden. Ongeveer een half uur, goed heet laten worden.

Haal de pan voorzichtig uit de oven en stort het deeg er in 1x in. Zet de pan - met het deksel erop - ongeveer 30 minuten in de oven. Na 30 minuten de deksel eraf halen en het brood nog 20 minuten laten bakken. Vergeet je ovenwanten niet te gebruiken!!!

Het brood is gaar wanneer het hol klinkt als je erop klopt.

Keer het brood uit de pan op een rek om af te koelen. Wij aten het brood bij een klassiek kopje groentesoep met ballen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten