zondag 11 januari 2015

Pikant kruidige zoete aardappelsoep

In december eten we veel kruidige gerechten. Speculaas en lebkuchen, rode kool met appeltjes en cranberrycompote. Maar in januari is dit ineens weer voorbij. Waarom eigenlijk? Het is nog steeds vroeg donker en - normaal gesproken - koud. Ik heb dan ook behoefte aan verwarmend kruidige gerechten en ben daarom gaan experimenteren met zoete aardappelen en een heleboel lekkere en gezonde specerijen met deze soep als resultaat.



Voor ongeveer anderhalve liter:
500 gram zoete aardappel
2 kleine winterwortelen
1 grote ui
3 teentjes knoflook
1 grote rode chilipeper
2 theelepels kurkuma (koenjit)
1 opgehoopte theelepel gemberpoeder (djintan)
1/2 theelepel laos
1/2 theelepel sereh
1/2 theelepel kruidnagelpoeder
6 kardamom peulen (even kneuzen voor gebruik)
1 theelepel korianderzaad
1 pijpje kaneel
2 laurierbladeren
1 groentenbouillonblok
1 sinaasappel (voor het sap)

Maak de ui en knoflook schoon en snijd in stukjes. Schil de aardappels en wortelen en snijd in stukken van ca 2 cm. Snij de peper (in dit geval met zaadjes, maar als je niet van heet houdt haal ze er dan uit) in ringen.

Fruit de ui zachtjes in een beetje olie. Wanneer de ui zacht en glazig is voeg je de peper en de knoflook toe. Kort meebakken. Voeg dan de specerijen behalve de kaneel en laurier toe en fruit even mee. Er komt meteen een heerlijke lucht uit de pan!
Doe er dan de aardappel en wortelen bij en roer om totdat alles met het uien/kruidenmengsel is bedekt.
Giet er dan zo veel water bij dat alles onder staat. Kruimel het bouillonblok erdoor en doe de kaneel en laurier erbij. Breng aan de kook.

Na 15-20 minuten pruttelen zijn de aardappelen en wortelen zacht.

Haal de kaneel, laurier en kardamompeulen uit de pan en pureer de soep van het vuur af met de staafmixer. Doe wat water bij de soep wanneer deze te dik is.
Maak naar smaak af met sap van ongeveer een halve sinaasappel en peper en zout. Eventueel nog wat extra chilipeper toevoegen.

De hoeveelheid specerijen lijkt misschien veel, maar uiteindelijk is deze soep heel subtiel kruidig geworden met een beetje pit.

Lekker met wat kokosroom en versgebakken naan brood.