dinsdag 20 mei 2014

Sweet Carrot & Coriander stew

In de jaren '90 - toen Britpop nog booming was - ging ik regelmatig naar Engeland en Schotland voor concerten. Een van de dingen die ik daar regelmatig at was Carrot & Coriander soup. Dat had je hier toen nog niet. 'Come to think of it', nu eigenlijk ook niet algemeen verkrijgbaar - of niet lekker. Deze zoete stoofschotel van bospeen is geïnspireerd op mijn herinneringen aan deze lekkere soep.Vegetarisch hoofdgerecht voor 1 persoon of bijgerecht voor 2 personen:
500 gram bospeen (geschrapt)
1 prei
1 teen knoflook
stuk verse gember (ongeveer 2,5 cm)
halve grote rode peper zonder de zaadjes
een flinke eetlepel koriander zaadjes
peper en zout
zonnebloemolie en boter of kokosolie
kokos- of sojaroom
een handje hazelnoten
een bosje verse koriander

Maak alle ingrediënten schoon en snij in kleine stukjes/repen. Schil de gember en rasp fijn.

Laat een hapjespan goed heet worden en rooster daarin de korianderzaadjes. Haal ze uit de pan en kneus ze licht met een zwaar voorwerp of in een vijzel. Zet even apart.

Fruit de prei, knoflook, peper en geraspte gember zachtjes - in dezelfde pan - in een klein scheutje olie. wanneer alles zacht is voeg je de stukjes (ca 1,5 cm dik) wortel, de noten en de korianderzaadjes toe en een flinke klont boter. (Wil je vegan eten, doe dan i.p.v. boter een beetje kokosolie erbij).

Wanneer de boter/kokosolie gesmolten is een klein beetje water toevoegen. Flinke maling peper en zout over het geheel en de deksel op de pan.

Omdat ik wil dat de stew lekker zoet en romig wordt gebruik ik prei i.p.v. ui. Maar een uitje kan natuurlijk ook. Laat dat dan voordat je de wortel toevoegt wat langer op een laag vuur zacht worden.

Laat het geheel 12-15 minuten zachtjes stoven. Wanneer het beetje water verdampt is een scheutje kokos- of sojaroom aan het geheel toevoegen en een klein beetje laten indikken.

Flink veel gehakte verse koriander er overheen, glaasje wijn inschenken, een Brits plaatje opzetten en smullen!

Het gerecht is uit te breiden naar een bijgerecht voor 2 niet-vegetarische personen met een lekker stukje gebakken vis en gekookte krieltjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten