zaterdag 15 maart 2014

Hollandse kokoskoek met een tropisch tintje

Wat doe je als je op bezoek gaat? Dan neem je een bloemetje of iets lekkers mee. Ik hou van bakken, dus een zelfgemaakte taart is ideaal. Deze vrij traditionele kokoskoek met een tropisch tintje is met de gebruikte suiker niet geheel verantwoord binnen mijn eetwijze, maar die wil ik dan ook niet opleggen aan anderen. Een compromis dus, dat je door de kokosolie eventueel te vervangen door boter, nog een stukje toegankelijker voor anderen kunt maken.



Voor 8 grote punten:
Boterkoekvorm van 24 cm
2 cups gedroogde geraspte kokos
1/2 cup rijstebloem
1/2 cup (volkoren) speltbloem
3/4 cup suiker
150 gram kokosolie of boter (ik heb 75/75 gedaan omdat niet iedereen van kokosolie houdt)
80 gram gedroogd fruit/rozijnen. Ik heb dit keer ananas en dadels gebruikt.
een plens rum.
3 medium eieren
1 theelepel vanilleextract
1 theelepel bakpoeder
snufje zout
pure chocola (ik gebruik chocola met 85% cacaobestanddelen)

Wel het (in stukjes gesneden) fruit een paar uur in een plens rum.

Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de bakvorm licht in met kokosolie

Smelt de boter of kokosolie en kluts de eieren met de suiker.
Meng de droge ingrediënten in een kom en voeg daar de natte ingrediënten aan toe. Goed mengen.  Het mengsel wordt een nat deeg, geen beslag zoals je gewend bent van bijvoorbeeld cake. Op het laatst het uitgelekte gewelde fruit door het deeg kneden. Als het te droog is kan je een klein drupje van de rum toevoegen. Druk het beslag zo gelijkmatig mogelijk in de bakvorm.

Bak de koek ongeveer 15 - 20 minuten totdat die droog en goudbruin is. Kijk na ongeveer 10 minuten of het niet te hard gaat. Dek eventueel de koek af met een stuk aluminiumfolie of zet de oven lager, op 180 graden. Dat is een beetje afhankelijk van je oven.

Laat de koek nog een minuut of 5 rusten in de bakvorm. Maak dan met een mes de randen los en laat de koek uit de vorm afkoelen op een rek. Smelt au-bain-marie de chocolade en doe die in een (verwarmd) diep bord of lage schaal. Doop de zijkant van de koek in de chocolade en laat dan de koek met chocola volledig afkoelen/stollen op het rek.

Pak de koek voorzichtig in een stuk vetvrij papier en bind dicht met een lint of een touwtje.


donderdag 13 maart 2014

Pikante gebakken polenta met romige paprika-amandelsaus

Dit recept past niet in een koolhydraatarm dieet, maar toch maak ik het af en toe omdat er echt iets troostrijks vanuit gaat en het een lekker vegetarisch hoofdgerecht is dat ook prima kan als bijgerecht voor vleeseters.

Voor het recept van de polenta verwijs ik iedereen graag naar pagina 58 van het kookboek Veg!, verzin zelf of Google een recept voor een pikante polenta, die je een dag laat opstijven in de koelkast.

Het recept is officieel met een tomatensaus, maar omdat ik al best vaak tomatensaus eet, heb ik hierbij zelf een variant verzonnen die goed past. Normaal gesproken maak ik deze saus met een chilipepertje erin. Deze polenta is echter al pikant, daarom heb ik dat vandaag achterwege gelaten. De combinatie van zachte polenta met knapperig korstje, de lichtzure romige saus en de zoete broccoli is echt genieten.

Voor 2 personen:
De koude, gestolde polenta
2 - 4 eetlepels kikkererwtenmeel
Olijfolie en/of zonnebloemolie

Half potje ingemaakte geroosterde paprika (ca 100 gram uitgelekt)
Het teentje knoflook uit de paprika
Optioneel: 1 rode peper met of zonder de zaadjes/zaadlijsten
Sap van een halve limoen
Olijfolie
ca 30 gram amandelmeel
peper en zout
Broccoli



Snijdt de polenta in repen van ongeveer 1,5 cm dik.
Druk de repen polenta rondom in het kikkererwtenmeel en laat even rusten.

Doe de paprika in de mengbeker van de staafmixer met het knoflookteentje, het limoensap een flinke scheut olijfolie, het amandelmeel, (het in stukjes gesneden pepertje) en zout & peper.
Pureer alles tot het een lichtrode romige saus met de dikte van mayonaise wordt. Proef of het niet te zuur is, voeg anders een heel klein beetje koud water toe. Is de saus te dun, doe er dan nog wat amandelmeel bij. Zet even koel weg om de smaken te laten intrekken.

Bak de repen polenta om en om in een flinke scheut olie totdat ze goudbruin en knapperig zijn.

Serveer met de saus en gestoomde broccoli.

Als er saus overblijft kan deze een paar dagen afgedekt in de koelkast bewaard worden. Lekker als dipsaus bij rauwkost, in plaats van mosterd bij kaas of als saus bij falafel.






Mijn favoriete kookboek: Veg!

Sinds ik vorig jaar het kookboek Veg! Het River Cottage boek van Hugh Fearnley Whittingstal voor mijn verjaardag kreeg is het mijn favoriete en meest gebruikte kookboek.




Wat dit boek mijn favoriet maakt is dat het een boek is vol recepten met groenten in de hoofdrol, maar geen 'vegetarisch' kookboek. Alles draait om de smaak.
Bovendien zijn de recepten zeer helder en duidelijk geschreven. Geen enkel gerecht dat ik tot nu toe uit dit boek heb gemaakt is mislukt.

Het is ook nog eens een heel veelzijdig boek. Van voorgerecht tot nagerecht, hapjes en zelfs barbeque gerechten. Of je nu zelf een groenteneter bent of volwaardige vleesloze maaltijden zoekt die makkelijk in te passen zijn in een menu met vlees. Je kunt alle kanten op.

Nee, ik heb geen banden met enige boekhandel of uitgever. Ik kan het gewoon iedereen die regelmatig vegetarisch kookt van harte aanraden!

Mijn favoriete recepten uit Veg!:
-  Noord-Afrikaanse stoofpot van pompoen en kikkererwten
-  Pompoen gevuld met prei
-  Paddenstoelenragout met zachte polenta
-  Kruidige salade met pinda
-  Zomerse groententuinsoep (met parelgort)
-  Soep van cannelinibonen met chili olie
-  Bloemkoolpakora's
-  Pittige spinazie en aardappels
-  Gestoomde groenten met een knoflooksmaakje


Vanavond maak ik de pikante gebakken polenta, maar dan wel met een andere (koude) saus.

woensdag 12 maart 2014

Gevulde courgette met quinoa en tomatensaus

Wanneer je altijd twee potjes moet koken - vegetarisch/tarwevrij voor jezelf en vlees voor je huisgenoot /gezinsleden - is het een uitkomst om een paar eenvoudige recepten bij de hand te hebben waarbij je de twee kunt combineren. De pittige tomatensaus is sowieso veelzijdig en smaakt heerlijk in combinatie met quinoa en courgette. Ik maak dit gerecht met geraspte kaas, maar zonder is het ook lekker.

Voor 2 personen:
1 courgette
1 ui
1 teen knoflook
een klein zakje fijngesneden soepgroenten
1 blikje tomatenpuree
1 (half) pak passata
italiaanse kruiden
een verse of gedroogde chilipeper
een handje quinoa
macaroni
200 gram rundergehakt en wat spekblokjes
zonnebloempitten
evt. flinke hand geraspte kaas
zout en peper, evt een half groentenbouillonblokje



Warm de oven voor op 180 graden.

Maak de tomatensaus: bak een uitje en een gesnipperde teen knoflook in wat olijfolie. Bak vervolgens kort de soepgroenten en de (gedroogde) rode peper mee. Voeg het blikje tomatenpuree toe en bak een minuut of 2 mee.
Dan de passata (gepureerde tomaten) erbij, de kruiden en peper en zout + eventueel een half bouillonblokje voor de smaak. Laat op een laag vuur pruttelen en indikken. Eventueel een scheutje water toevoegen.

Kook ondertussen een handje (gespoelde) quinoa volgens de gebruiksaanwijzing. Bak tegelijkertijd de spekjes en het gehakt rul met kruiden die de carnivoor lekker vindt (ik gebruik braad/grill/bbq kruiden).

Giet de quinoa af in een zeef en houdt apart. Zet het gebakken vlees apart.

Hol een gewassen, in de lengte doormidden gesneden, courgette met een lepel uit. Leg de courgette in een met een beetje olijfolie ingevette ovenschaal.
Meng de quinoa met 3 (kleine) soeplepels tomatensaus en eventueel beetje geraspte kaas en vul hiermee de courgette.
Doe hierover nog wat geraspte kaas en een flinke hand zonnebloempitten voor de knapperigheid.

Zet de courgettes in de voorverwarmde oven en laat ze 15 - 20 minuten bakken. De courgettes mogen nog lekker knapperig zijn in contrast met de zachte, pittige saus/quinoa.

Doe het vlees in de resterende tomatensaus en laat nog even pruttelen en zacht worden. Kook ondertussen (ca. 10 minuten) de macaroni.

Eet de courgettes met wat verse peterselie en een paar zure kappertjes. De carnivoor mag zelf opscheppen.