zaterdag 12 juli 2014

Tomaten-olijventapenade

Vandaag is het alweer een week geleden dat we hard aan het werk waren om een diner te koken voor op de Oogstmarkt. Wat vliegt de tijd. Onderstaande zomerse tapenade viel daar in zeer goede aarde, dus ik wil mijn lezers het recept niet onthouden. Het drogen van de tomaatjes kost veel tijd; doe dat 's ochtends of de avond van tevoren.

Voor ongeveer 300 gram tapenade:
1 schaal kleine trostomaatjes of romaatjes (500 gram)
2 ons groene olijven (zonder pit)
3 eetlepels kappertjes
sap van een halve citroen
grof zeezout
verse kruiden (thijm, basilicum, oregano, rozemarijn, salie)
zwarte peper
extra virgin olijfolie


Verwarm de oven voor op 90 graden.

Snij de tomaatjes doormidden en verwijder de steelaanzet en de zaadjes. Leg de tomaathelften op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met een kwastje heel lichtjes met olijfolie.
Bestrooi met snufje zeezout en leg op ieder tomaatje een heel klein beetje verse kruiden.
Laat de tomaatjes 2 tot 3 uur drogen in de oven tot ze flink verschrompeld en bijna droog, maar niet hard zijn. Je kunt ook na 2 uur de oven uitzetten en de plaat er de rest van de nacht in laten staan (het risico dat de tomaatjes uitdrogen is dan wel groter).
Bewaar de intens geurende, zoete tomaatjes tot gebruik in een afgesloten bakje.

Ontpit de olijven (of gebruik ontpitte olijven) en doe deze samen met de tomaatjes, kappertjes en citroensap in de keukenmachine of mengbeker van de staafmixer. Maal er flink wat peper over. Pureer met een klein scheutje olijfolie tot het geheel smeuiig, maar niet te vloeibaar is. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe. Als je dat lekker vindt kan je nog wat extra kruiden toevoegen, maar omdat die al op de tomaatjes zitten is dat niet echt nodig.
Wil je het geheel minder zout, spoel dan voor gebruik de olijven en kappers goed af.

Heerlijk op een stuk vers speltbrood met een glaasje witte wijn erbij, maar ook lekker over pasta of bij rauwkost.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten