zondag 6 juli 2014

Ricotta chocoladetaart en een zuivelvrije versie

Iedere eerste zaterdag van de maand is het Oogstmarkt op het Noordplein in Rotterdam. Boeren uit de omgeving verkopen hun verse waar. Heel veel lekkers en erg inspirerend. Als vaste bezoeker aarzelde ik dan ook niet toen de gelegenheid kwam om samen met een vriendin een diner te koken voor het jaarlijkse 'Hoe maakt u het?' event. Deze taart was het dessert van ons vegetarische Italiaanse menu. Tarwe en geraffineerde suikervrij. En voor mensen die liever ook geen zuivel eten onderaan deze pagina een tofuvariant. Die laatste vond de helft van mijn voorproevers trouwens lekkerder dan de ricotta.Voor een vorm van ongeveer 23 cm:
300 gram amandelmeel
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel baking soda
1/2 cup kokosolie
2 eetlepels maple syrup
1 theelepel vanille-essence

Meng de droge ingrediënten. Smelt de kokosolie. Voeg de syrup en vanille toe en roer alles goed door de droge ingrediënten tot het een zachte deegbal wordt.

Druk het deeg in de vorm tot ca 3 mm dik. Invetten is niet nodig. 10 minuten bakken op 160 graden.

Vulling:
 500 gram ricotta kloppen met 2 eigelen, 1 eiwit + 1 tot stijve pieken geklopt eiwit
1 eetlepel cacao
1/3 cup palm- of kokosbloesemsuiker

Doe de vulling in de voorgebakken bodem en strijk glad. 35-45 minuten bakken op 160 graden tot de vulling zo goed als droog en gaar is. Koel de taart in de vorm op een rek.

Ganache:
Smelt 200 gram heel pure chocola in 1/3 cup room. Laat iets afkoelen en strijk dan over de (inmiddels iets afgekoelde taart). Laat geheel afkoelen en zet de taart tot gebruik in de koelkast.

Serveer met lekker vers zomerfruit van een boer uit de buurt. Een fris glaasje limoncello maakt het helemaal af.


Zuivelvrije-variant (voor 5-7" vorm)
Bodem: de helft van bovenstaand recept
Vulling: 250 gram silken tofu + 1 eigeel + 1 geklopt eiwit + 1/2 eetlepel cacao + 1/6 cup palm- of kokosbloesemsuiker + 1 el maple syrup

Topping: 100 gram silken tofu pureren met 100 gram gesmolten chocolade en 1 eetlepel maple syrup

Bodem maken volgens recept van hierboven en vulling ook op dezelfde manier. Net als bovenstaand recept 35-45 minuten bakken op 160 graden. De topping pas aanbrengen op volledig afgekoelde taart en daarna het geheel goed koelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten