zondag 16 februari 2014

Experiment: Zelf kaassoufflés maken

Mijn eerste post als foodblogger. Hoera!

Wat doe je als collega 'E' voor het eerst komt eten? Dan maak je haar favoriete gerecht natuurlijk! Laat dat nou kaassoufflés zijn. Dan wil ik natuurlijk niet van die diepvriesdingen uit de supermarkt serveren, maar iets zelf maken. Daarom vandaag mijn eerste experiment 'Kaassoufflés voor beginners'.

Hoe zitten gewone kaassoufflés in elkaar? Gloeiendhete prut van binnen, met een soort deeglaagje eromheen en dan een - al dan niet gekruide - paneerlaag.
Dat moet te doen zijn: ik moet een goed smeltende kaasvulling hebben, een deeglaagje om de vulling bij elkaar te houden en niet te grove paneer.

Eerste fase experiment
Voor de vulling heb ik een pakje plakken smeltcheddar van de Aldi (lekker veel additieven :-(  ) gehaald en een blok extra belegen Goudse voor de smaak. Voor het deeglaagje loempiavelletjes van de Chinese supermarkt en AH basic paneermeel voor het omhulsel.

Eerst maar eens een beperkte proef. Een klein stapeltje loempiavellen ontdooid.
4 plakken smeltkaas met ongeveer gelijke hoeveelheid geraspte Goudse kaas klein gehakt, snufje peper erbij.

Dan de delicate loempiavelletjes vullen. Voorzichtig vouwen, want ze scheuren - ondanks nat maken met beetje water - toch wel snel. Drie varianten gemaakt:
1. enkel velletje + 1x paneren
2. enkel velletje + 2x paneren
3. dubbel velletje + 1x paneren

Door geklopt ei en paneermeel halen. Even laten rusten in de koelkast en gebakken in een laagje zonnebloemolie in de koekenpan.

En na het bakken zagen ze er zo uit:

Maar hoe smaakten ze? Goed! Viel helemaal niet tegen.
De enkel gepaneerde barstte in de pan, maar de smaak van de kaas kwam goed uit. De dubbele paneerlaag drukte de kaas een beetje weg en de dubbele loempiavellen maakten de soufflé een beetje taai.

Conclusie: De enkel gepaneerde met 1 loempiavel soufflé was het lekkerst. Delicaat, knapperig omhulsel, kaas smaakt goed, mag alleen wat meer vulling in en moet voorzichtig gebakken worden. Die gaat 'm dus worden van de week wanneer de visite komt. Als voorgerechtje met een tomatensalsa erbij.
Heb wel meteen zin om met andere kaasvullingen - gorgonzola lijkt me heel lekker - te gaan experimenteren, maar 1 vette hap per dag is meer dan genoeg.

Zie voor het eindresultaat : http://meriesfood.blogspot.nl/2014/02/recept-kaassouffles-voor-e.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten