Voor ongeveer 36 mini (of 12 grote) chocolademuffins:
Set cupmaten
2 bakplaten voor 24 minimuffins of 1 plaat voor 12 grote muffins
Papieren cupjes
1/2 cup cacaopoeder
1 cup heet water
1 1/3 cup zelfrijzend bakmeel
2 theelepels bakpoeder
1/4 theelepel zout (iets meer kan ook, zout is heel lekker in combo met chocola)
1/2 cup boter op kamertemperatuur (= 125 gram/half pakje)
1 cup suiker
2 medium eieren + 1 eierdooier
2 theelepels vanillessence
Warm de oven voor op 170-180 graden
Meng de cacao met het hete water en roer goed door. Laat even apart staan en wat afkoelen.
Roer alle droge ingrediënten door elkaar
Met de mixer de suiker, boter, eieren en vanille goed kloppen
Dan op een lagere stand de droge mix erdoor mengen
Wanneer alles goed gemixt is de opgeloste cacao er doorheen kloppen tot het een mooi glad beslag is.
Wil je cupcakes maken, vul dan de vormpjes tot 2/3. Wil je muffins maken, vul ze dan tot de rand.
Zet 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer na 15 minuten met een prikker of de muffins gaar zijn.
Haal de bakplaat uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Haal dan de muffins eruit en laat afkoelen op een rek. Als ze geheel zijn afgekoeld kan je ze al eten (bijvoorbeeld met een klodder slagroom erop), maar ze zijn nog lekkerder - want licht klef - de volgende dag nadat je ze in een niet helemaal afgesloten blik of plastic doos hebt laten staan.
Tips voor extra-luxe muffins:
- Gebruik i.p.v. alleen zelfrijzend bakmeel 1 cup bakmeel en 2/3 cup amandelmeel (rijst minder)
- Voeg in stukjes gehakte heel erg pure chocoalde toe aan het beslag
- Voeg in stukjes gehakte walnoot of pecan toe aan het beslag
- Gebruik i.p.v. 2 tlvanille-essence, 1 tl essence en een eetlepel amaretto
Geen opmerkingen:
Een reactie posten