donderdag 6 maart 2014

Gratin van pastinaak, kroot en geitenkaas

Op de markt had ik mooi oranje biologische kroten* gekocht en ik had ook nog wat biologische pastinaken liggen. Na een paar dagen (fysiek) hard werken had ik wel behoefte aan stevige kost. Van deze mooie ingrediënten heb ik daarom een hartige gratin gemaakt met romige geitenkaas en pittige schapenfeta. De aards zoete smaak van de groenten combineert heerlijk met de zilt-pittige kazen.


Hoofdgerecht voor 2 personen of 4 porties bijgerecht:
250 gram pastinaak
250 gram kroot
grote teen knoflook
2 lenteuitjes
100 gram zachte geitenkaas
100 gram schapenfeta
2 eieren
een scheut (plantaardige) melk
peper en zout, een rasp nootmuskaat van de noot. Eventueel wat blaadjes verse thijm.

Ik had het geluk deze oranje kroten te vinden. Het recept kan natuurlijk ook met rode kroten, maar dan wordt de kleur van het gerecht wel heel anders. Als je geen kroten hebt of er niet van houdt kan dit recept ook met meiknolletjes of knolraap worden gemaakt.

Schil de pastinaken en kroten en snij ze in plakken van ongeveer 7 mm. Kook de groenten ca. 12 minuten in water met een snuf zout totdat ze bijna gaar zijn. Laat even afkoelen.
Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.
Hak de kaas in kleine blokjes.
Snijdt de lenteuitjes in dunne ringen.
Klop het ei met een scheutje melk en wat peper en nootmuskaat. Wees zuinig met zout, de kaas is al zout genoeg. Knijp de teen knoflook uit en roer door.



Doe in een kleine ovenschaal (die van mij is 17 x 17 cm) om en om een laag kroot - kaas - uitje - pastinaak en druk aan. De bovenste laag mag een kaaslaag zijn. 
Giet het geklopte ei over de groenten en kaas en sprinkel de blaadjes thijm er overheen.

Zet de gratin een minuut of 20 - 30 in de oven tot de gratin gestold is en de bovenkant goudbruin. Serveer met een eenvoudige paprika/rucolasalade met een olijfolievinaigrette.
De rest lekker bewaren voor de lunch van morgen!




*Voor niet-Rotterdammerts: kroten zijn bieten

Overnight Oats: koude havermout

Ik geef toe, het is een beetje een mode-gerecht, maar ik begrijp heel goed waarom. Overnight oats, ofwel koude havermout is gewoon heel betaalbaar, praktisch en gezond. Zet het de avond van tevoren in de koelkast en je ontbijt is al klaar! Bovendien vind ik het persoonlijk lekkerder dan warme pap.




Basis voor éénpersoonsportie:
5 á 6 flinke eetlepels havermout
1/2 eetlepel chiazaad (of een eetlepel gebroken lijnzaad)
150 ml (plantaardige) melk. Ik gebruik havermelk.

Variabele vulling:
Ongezoet gedroogd fruit (rozijnen, abrikozen, cranberries, golden berries, goiji bessen, kersen, etc.)
Noten
Zaden (pompoenpitten, lijnzaad, zonnebloempitten)
Gedroogde of geroosterde kokos (plakjes, niet van die fijn geraspte die je gebruikt om mee te bakken)
Cocoa nibs
Vers fruit (blauwe bessen, bramen, frambozen, banaan, etc.)
Honing

Doe de havermout, het chiazaad en de melk in een afsluitbaar bakje. Vul aan met de droge ingrediënten waar je trek in hebt; wat gedroogd fruit, (gehakte) noten of zaden, cocoa nibs, kokos. Iedere combinatie die je maar lekker vindt! Voeg de melk toe en roer even door.
Ik zelf vind alleen gedroogd fruit al zoet genoeg, maar de echte zoetekauw kan evt. een theelepeltje honing toevoegen.

Zet in de koelkast met de deksel erop. De volgende ochtend hoef je je 'pap' alleen nog maar even door te roeren.

Vers fruit voeg je natuurlijk pas vlak voordat je gaat eten toe.


dinsdag 4 maart 2014

Roergebakken bloemspruitjes met miso en paranoten

Bloemspruitjes zijn niet overal verkrijgbaar, of liever gezegd, bijna nergens verkrijgbaar, maar dit recept kan ook heel goed gemaakt worden met cavolo nero (ook wel palmkool of zwarte kool genoemd) of met boerenkool. 



Voor 1 persoon:
1 ui
1 teen knoflook
100 gram kool
80 gram paddestoelen (ik heb dit keer oesterzwammen gebruikt)
1 zakje miso (japanse soep)
Japanse sojasaus
40 gram paranoten

Was de spruitjes en snij de grotere exemplaren doormidden. Gebruik je cavolo nero of boerenkool, snij deze dan in dunne reepjes.
Snij de ui in dunne ringen en de knoflook in stukjes. Snij of breek de paddenstoelen.

Roerbak de ui tot die glazig ziet, voeg dan de knoflook toe en de spruitjes. Bak totdat de spruitjes iets beginnen te slinken. Hak de noten in grove stukken en bak samen met de paddenstoelen heel snel even mee. Blus de pan af met een half glaasje water en voeg het zakje miso toe.
Laat even een minuutje of 2 doorkoken, de kool moet nog knapperig zijn. Voeg op het laatst een drup Japanse sojasaus naar smaak toe.




Serveer met boekweitnoedels (soba), volkorenpasta of mihoen.

Eenvoudig, snel, super smaakvol en heel gezond!

maandag 3 maart 2014

Zoervleisj voor vasteloavend

Een vleesrecept? Ja, een vleesrecept! Mijn man heeft een Limburgse achtergrond en dit is zijn favoriete eten. Dus wat is er fijner voor hem dan op vasteloavend een pan nostalgische stoof te eten? Mijn eerste zuurvlees pogingen waren nooit zuur genoeg naar zijn smaak, maar na raadpleging van schoonoma en schoonmama, bleek de truc te zitten in het marineren van het vlees. Begin dus een avond of dag van tevoren.



Dit recept is ruim voldoende voor 4 personen:
700 gr rundvlees. Ik gebruik magere riblappen, maar iedere andere soort stoofvlees kan ook.
4 grote rode uien
2 grote gedroogde laurierbladen of 4 verse
4 kruidnagelen
10 zwarte peperkorrels
10 jeneverbessen
Gemalen foelie en kruidnagel
Rinse appelstroop uit Limburg natuurlijk!
5 plakken (1 cm dik) gewone ontbijtkoek, in heel kleine stukjes gehakt/verkruimeld
Ongeveer 500 ml gewone, ordinaire, goedkope witte natuurazijn. Dure (wijn)azijn gebruiken heeft geen zin en is zonde, trust me, ik heb het een keer geprobeerd met balsamico die ik over had. Niet lekker!
Ongeveer 400 ml water of runderbouillon (eventueel van een blokje, voeg dan minder zout toe)
Bloem, zout & peper, olie of boter
500 gram roseval of andere vastkokende aardappels, olijfolie
Rode kool (vers/diepvries/pot)

Voorbereiden (dag van tevoren):
Snijdt het vlees in dobbelstenen van 2x2 cm. Doe het vlees met de in halve ringen gesneden uien, laurier, kruidnagelen, gekneusde jeneverbessen en gekneusde peperkorrels in een schaal. Giet er zo veel azijn op dat het nét onder staat. Je hebt ongeveer een halve fles azijn nodig. Dat is veel, maar het kost heel weinig, dus wees niet te zuinig. Laat het vlees afgedekt met folie een nacht op een koele plaats of in de koelkast marineren. Roer 1 of 2x om. Na het marineren ziet het vlees er een beetje vies bruin uit (komt door de azijn), maar ruikt lekker friszuur en kruidig.

 


Bereiden (reken hier op 2 - 3 uur in totaal):
Verwarm de oven voor op ca 140 graden.
Giet het vlees af, maar bewaar de azijn. Dep het vlees en de uien goed droog met een schone theedoek.
Bestrooi het vleesmengsel met wat peper en zout, gemalen foelie, gemalen kruidnagel en wat bloem. Braad het vlees en de uien in porties aan in de (ovenbestendige) braadpan. Wanneer alle vlees/uien gebruind zijn, water of runderbouillon toevoegen en zo veel azijn van de marinade als je durft, totdat het net onder staat. Breng zachtjes aan de kook, dek af met de deksel en zet in de oven.
Heb je geen ovenbestendige braadpan, dan kan het vlees ook in een braadslee afgedekt met aluminiumfolie. Zorg er dan wel voor dat de folie de inhoud niet raakt, want zuur tast aluminium aan.



Na een uur voeg je de verkruimelde ontbijtkoek en 5-6 volle eetlepels appelstroop toe.
Was de aardappels, verwijder pitjes en lelijke plekjes en snijd in de lengte in vieren. Maak droog en leg op een bakplaat (eventueel bakpapier eronder) en wrijf in met wat olijfolie en grof gemalen zout. Zet de bakplaat bij het vlees in de oven.




Check na nog eens 40 minuten of de saus van het vlees niet te dik wordt. Voeg eventueel nog wat water of azijn toe. Is de saus te dun, dan kan je nog wat extra ontbijtkoek toevoegen.
Check de aardappels en schep ze even om. Zijn ze al vrij bruin en gaar, haal ze dan uit de oven en piep ze op het laatst nog even op. Zijn ze nog niet gaar en bruin, laat ze dan lekker in de oven staan.
Maak ondertussen de rode kool klaar zoals je gewend bent.

Stoof het vlees nog ongeveer 20 minuutjes tot het boterzacht en de saus romig is.
Haal het vlees uit de oven en zet die op een hogere temperatuur (ongeveer 180 graden), liefst op hete lucht stand en laat de aardappeltjes nog even een minuut of 5 - 10 knapperig worden. Of zet de eerder uit de oven gehaalde aardappels nog even terug in de hete oven.
Breng het vlees op smaak met - indien nodig - wat extra azijn/appelstroop en peper en zout. Verwijder de harde kruiden.

Drink er een lekker biertje bij. Alaaf!





zondag 2 maart 2014

Experiment: zelf brood bakken

Ik eet nog maar weinig brood. Af en toe een rogge- of boekweitbrood van het Vlaamsch Broodhuys of Jordy's voor het lekker, met een plak goede geiten- of schapenkaas erop. Dat is dan echt een traktatie! Maar nu ik op de Oogstmarkt rogge- en speltmeel heb gekocht is het tijd om eens zelf te gaan experimenteren.

Volgens de mevrouw van de meelkraam maakt de verhouding rogge/spelt niet veel uit. Zij raadde me aan om 350 gram spelt en 150 gram rogge te gebruiken en voor recepten verder te Googelen. Dat heb ik dan ook gedaan en kwam een recept voor een spelt/rogge bierbrood tegen.
Bier! Dat is toch vloeibaar brood? Dat moet wel een lekkere combinatie zijn. We hadden sowieso nog een paar flesjes Duvel in huis. En het is een deeg dat je niet hoeft te kneden. Lekker makkelijk.



Mijn ervaring met het bakken van brood beperkt zich tot nu toe tot het zelf maken van pizzadeeg (met zeer wisselende resultaten) worstebroodjes en andere gevulde broodjes, dus ik weet niet goed wat te verwachten en of het goed gaat.



Na het mengen van het meel, zout, honing (i.p.v. de suiker uit het recept), gist en bier heb ik de afgedekte kom (15 uur) in de buurt van de verwarming gezet. In tegenstelling tot mijn ervaringen met pizzadeeg rijst het nauwelijks. Zou dit komen omdat het bier gewoon minder rijskracht heeft dan gist? Of staat het deeg toch op een te koude plek? Of komt het omdat de volkoren spelt en rogge 'zware' meelsoorten met minder gluten zijn? Het ruikt wel heerlijk aromatisch zoet; niet zo zurig als met alleen gist.



Het deeg is wel erg nat, het is moeilijk te vouwen. Ook de tweede rijs - ik heb de bol deeg 2 uur afgedekt op een bakplaat op de zijkant van de kachel gezet - is niet echt om over naar huis te schrijven.
Het overhevelen van het nog steeds nattige deeg naar de gloeiendhete pan is niet makkelijk, maar gelukt.



Na ongeveer 20 minuten in de oven ziet het brood er al best echt uit en het ruikt zalig in de keuken.



Na nog eens 10 minuten even een alufolietje over de pan gelegd en de oven wat lager gezet, want het brood begon wel wat donker te worden.

Het eindresultaat! Het is een klein brood, maar het ziet er mooi uit, ruikt lekker en klinkt goed hol.
Nu nog even geduld en laten afkoelen voordat we kunnen snijden en proeven.

 


Het is een compact brood - dat het niet erg luchtig zou zijn had ik wel verwacht - met een knapperige, iets te bruine korst. Maar het is geen zwaar brood, het is lekker kruimelig. En hoe smaakt het? Lekker! Licht zoet, er had naar mijn smaak ietsje meer zout in gemogen, en in combinatie met roomboter en zilte nootachtige geitenkaas bijna net zo lekker als het brood van de professionals. En, ook niet onbelangrijk, het vult behoorlijk!


Experiment geslaagd en voor herhaling vatbaar. 

Tweede experiment
Zelfde hoeveelheid meel, maar nu met gist ipv bier. Brood is minder gerezen (vreemd), maar wel wat minder kruimelig en nog wat klef van binnen. Benieuwd hoe het zich morgen/overmorgen houdt.
Ook iets minder aromatisch dan het bierdeeg.



Milde twee bonen chili met maispannenkoekjes

Chili sin carne is misschien wel het eenvoudigste vegetarische recept dat de meeste mensen kennen. En het saaiste. Toch is een pittige bonenschotel wel heel lekker, gezond en bijzonder geschikt om te maken als je samen eet met carnivoren. Doordat iedere boonsoort zijn eigen smaak en textuur heeft kan je eindeloos variëren en de pannenkoekjes zijn een bijzondere toevoeging.




Voor 4 kleine pannenkoekjes:
90 gram maismeel of heel fijne polenta
een ruime eetlepel maizena
snufje baking soda
20 gram (gesmolten) boter of als je vegan eet; olie
snuf zout
90 ml (plantaardige) melk
een paar eetlepels heet water

Meng het maismeel met het zout.
Roer de boter en melk door elkaar en voeg toe aan het meel.
Klop tot een dik beslag, voeg een paar eetlepels water toe totdat de gewenste dikte is bereikt. Dit beslag moet iets dikker zijn dan gewoon pannenkoekenbeslag. Voeg een ruime eetlepel maizena toe om het beslag iets te binden en laat ongeveer 20 minuten staan tot gebruik. Als het beslag te dik is, gewoon nog een drupje water erbij doen.



Verwarm een flinke scheut zonnebloemolie in een anti-aanbakpan. Doe daarin een kwart van het beslag (een kleine soeplepel) en laat een klein beetje uitvloeien. Bak op medium vuur totdat de bovenkant van de koek droog is en de randjes goudbruin. Draai dan voorzichtig om met een spatel en bak nog een paar minuten tot ook de onderkant gaar is. De pannenkoekjes hebben het formaat van American Pancakes.
Laat de koekjes uitlekken op keukenpapier en houdt warm.



Hou je van pittig? Doe dan wat chilipeper of een fijngesnipperd rood pepertje en wat (verse) oregano door het beslag.

Chili voor 2 personen:
een ui
teentje knoflook
een hele paprika of 2 halve van verschillende kleuren
half bakje kastanjechampignons
optioneel: een klein aardappeltje
1 blik tomatenstukjes
half zakje kruidenmix voor chili con carne, of maak je eigen mix naar smaak van chilipoeder, peper, zout, komijn, koriander en oregano.
2 blikjes 400 ml bonen naar keuze. Deze keer gebruikte ik kapucijners en zwarte bonen, maar iedere combinatie die je lekker vindt kan!
een rijpe avocado
optioneel: geraspte kaas

Snij alle groenten. De aardappel in kleine blokjes van ongeveer 1 cm. Snijdt de champignons in vieren.
Fruit de ui en de knoflook zachtjes in een scheut olijfolie. Als de uien glazig zijn de aardappel toevoegen en een paar minuten meebakken. Voeg dan de paprika toe en bak ook kort mee en op het laatst de champignons.
Strooi de kruidenmix over de groenten en blus het geheel af met een scheutje water. Roer door. Voeg het blik tomaten toe en laat dan de saus een minuut of 10 heel zachtjes pruttelen en iets inkoken. Eventueel wat water toevoegen als de saus te dik wordt.

(Bak ondertussen voor de aanwezige carnivoor rundergehakt en spekjes in een koekenpan.)

Laat de bonen uit blik uitlekken in een zeef en spoel af onder de koude kraan totdat de zeepachtige bubbels zijn verdwenen.
Doe de bonen bij de groentensaus. Goed doorwarmen.

Serveer de chili op de maispannenkoekjes met wat plakken rijpe avocado en eventueel wat geraspte kaas. Ik zelf vind een oerhollands zuur augurkje erbij ook lekker.