In India hebben ze t begrepen. Vegetarisch eten moet ook lekker en troostend zijn. Vandaag mijn variatie op Saag Aloo; een milde curry van aardappeltjes en spinazie. Romig en licht zoet door de kokosroom, licht pittig door de chili en gember, smaakvol door de massala, noten en uien.
Hoofdgerecht voor 1 persoon, bijgerecht voor 2:
1 zak spinazie van 400-500 gram
ca 300 gram krieltjes in de schil of kleine, ongeschilde Nicola aardappeltjes
1 grote of 2 kleine uien
1 grote of 2 kleine tenen knoflook
een stukje geraspte verse gember (ca 2 x 2 cm)
1 grote rode peper (met of zonder de zaadjes naar smaak)
1 ruime el massala (te koop bij Surinaamse toko of goed gesorteerde AH)
zout en peper
handje cashewnoten
75 ml kokosroom
optioneel: verse koriander
zonnebloem- of kokosolie
Snij de uien in repen en de peper in kleine stukjes. Snipper de knoflook zo fijn mogelijk. Rasp de gember.
Kook de aardappeltjes (grote evt in stukken ter grootte van een krieltje snijden) ca 8-10 minuten in gezouten water tot ze bijna gaar zijn.
Was de spinazie en laat het in een diepe anti-aanbakpan met aanhangend water slinken. Giet af in een vergiet en laat uitlekken (knijp er voor gebruik het overtollig water nog een keer uit).
Bak in de spinaziepan in een scheutje zonnebloem- of kokosolie de uien in ca 6 minuten bruin en gaar. Voeg de peper, knoflook en gember toe en laat ca 2 minuten zachtjes meebakken. Voeg dan de massala toe en bak kort even mee. Blus af met een scheutje water, en als dat verdampt is de aardappelen en in stukken gehakte cashewnoten toevoegen.
Laat ook even 2 minuutjes bakken en blus nogmaals af met een plens water. Als ook dat verdampt is hak je de uitgelekte/uitgeknepen spinazie grof in stukken en doet die in de pan. Voeg ook de kokosmelk toe en laat het geheel een paar minuutjes pruttelen/opwarmen tot de saus op dikte is.
Maak het geheel af met een flinke maling peper en zout en bestrooi - als je dat lekker vindt - met een flinke hand gehakte verse koriander.
Het gerecht is voldoende als veganistisch hoofdgerecht voor 1 persoon, maar je kunt het makkelijk uitbreiden naar een gerecht voor twee door er naan, een komkommersalade en eventueel pittig gekruide geroosterde kip bij te serveren.
zaterdag 17 mei 2014
zondag 11 mei 2014
Zondig zoete mini muffins voor het Aanschuiflokaal (deel 2)
Op één been kan je niet lopen en één bier is géén bier en meer van dat fraais, daarom nog een tweede receptje voor zondig zoete - carrot cake - muffins zoals geserveerd tijdens de Geluksroute in het Aanschuiflokaal aan de Coolsingel te Rotterdam. Buiten de Geluksroute ook geopend voor lekkere (vegetarische) lunches!
Voor ongeveer 36 kleine of 12 grote carrot cake muffins:
2 bakplaten voor 24 minimuffins of 1 plaat voor 12 grote muffins
Papieren cupjes
240 gram bloem
240 gram suiker
200 ml zonnebloemolie
300 gram (fijn)geraspte wortels
100 gram fijngehakte noten (in elke combinatie die je lekker vindt)
2 medium eieren
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel zout
2 theelepels kaneel
1 theelepel gemberpoeder
Warm de oven voor op 170-180 graden
Meng de droge ingrediënten.
Klopt de suiker, olie en eieren met de mixer tot een romig geheel.
Roer met de mixer op een lagere stand de droge mix hier doorheen tot een glad geheel.
Voeg dan met een stevige lepel de wortelen en gehakte noten toe. Als het mengsel te droog wordt kan je nog een klein drupje olie toevoegen. Maar pas op: maak het beslag niet te vet, er komt tijdens het bakken nog vocht vrij uit de wortelen.
Vul de cupjes voor 2/3 als je cupcakes wilt bakken en tot de rand als je muffins wilt bakken.
Zet 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer na 15 minuten met een prikker of de muffins gaar zijn, laat ze nog 5 minuten verder garen en goudbruin bakken.
Haal de bakplaat uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Haal dan de muffins eruit en laat afkoelen op een rek. Als ze geheel zijn afgekoeld kan je ze al eten (bijvoorbeeld met een creamcheese topping), maar ze zijn nog lekkerder - want licht klef - de volgende dag nadat je ze in een niet helemaal afgesloten blik of plastic doos hebt laten staan.
Creamcheese topping:
Meng 1 bakje verse roomkaas met de rasp en sap van een halve citroen of limoen en poedersuiker en/of honing naar smaak.
Voor ongeveer 36 kleine of 12 grote carrot cake muffins:
2 bakplaten voor 24 minimuffins of 1 plaat voor 12 grote muffins
Papieren cupjes
240 gram bloem
240 gram suiker
200 ml zonnebloemolie
300 gram (fijn)geraspte wortels
100 gram fijngehakte noten (in elke combinatie die je lekker vindt)
2 medium eieren
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel zout
2 theelepels kaneel
1 theelepel gemberpoeder
Warm de oven voor op 170-180 graden
Meng de droge ingrediënten.
Klopt de suiker, olie en eieren met de mixer tot een romig geheel.
Roer met de mixer op een lagere stand de droge mix hier doorheen tot een glad geheel.
Voeg dan met een stevige lepel de wortelen en gehakte noten toe. Als het mengsel te droog wordt kan je nog een klein drupje olie toevoegen. Maar pas op: maak het beslag niet te vet, er komt tijdens het bakken nog vocht vrij uit de wortelen.
Vul de cupjes voor 2/3 als je cupcakes wilt bakken en tot de rand als je muffins wilt bakken.
Zet 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer na 15 minuten met een prikker of de muffins gaar zijn, laat ze nog 5 minuten verder garen en goudbruin bakken.
Haal de bakplaat uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Haal dan de muffins eruit en laat afkoelen op een rek. Als ze geheel zijn afgekoeld kan je ze al eten (bijvoorbeeld met een creamcheese topping), maar ze zijn nog lekkerder - want licht klef - de volgende dag nadat je ze in een niet helemaal afgesloten blik of plastic doos hebt laten staan.
Creamcheese topping:
Meng 1 bakje verse roomkaas met de rasp en sap van een halve citroen of limoen en poedersuiker en/of honing naar smaak.
Zondig zoete minimuffins voor het Aanschuiflokaal (deel 1)
Het zijn drukke tijden. En wat doe je dan? Je valt terug op je oude favorieten, verzint niks nieuws en verwaarloost je blogje. Altijd goed om terug te keren bij wat je gelukkig maakt. Voor mij is dat koken en bakken en dat anderen daarvan genieten. Het kwam dus goed uit dat de dames van het Aanschuiflokaal hulp nodig hadden bij het bakken van muffins voor de Geluksroute. Niet geschikt voor suiker- en tarwemijders maar wel lekkere zondige gelukshapjes.
Voor ongeveer 36 mini (of 12 grote) chocolademuffins:
Set cupmaten
2 bakplaten voor 24 minimuffins of 1 plaat voor 12 grote muffins
Papieren cupjes
1/2 cup cacaopoeder
1 cup heet water
1 1/3 cup zelfrijzend bakmeel
2 theelepels bakpoeder
1/4 theelepel zout (iets meer kan ook, zout is heel lekker in combo met chocola)
1/2 cup boter op kamertemperatuur (= 125 gram/half pakje)
1 cup suiker
2 medium eieren + 1 eierdooier
2 theelepels vanillessence
Warm de oven voor op 170-180 graden
Meng de cacao met het hete water en roer goed door. Laat even apart staan en wat afkoelen.
Roer alle droge ingrediënten door elkaar
Met de mixer de suiker, boter, eieren en vanille goed kloppen
Dan op een lagere stand de droge mix erdoor mengen
Wanneer alles goed gemixt is de opgeloste cacao er doorheen kloppen tot het een mooi glad beslag is.
Wil je cupcakes maken, vul dan de vormpjes tot 2/3. Wil je muffins maken, vul ze dan tot de rand.
Zet 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer na 15 minuten met een prikker of de muffins gaar zijn.
Haal de bakplaat uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Haal dan de muffins eruit en laat afkoelen op een rek. Als ze geheel zijn afgekoeld kan je ze al eten (bijvoorbeeld met een klodder slagroom erop), maar ze zijn nog lekkerder - want licht klef - de volgende dag nadat je ze in een niet helemaal afgesloten blik of plastic doos hebt laten staan.
Tips voor extra-luxe muffins:
Voor ongeveer 36 mini (of 12 grote) chocolademuffins:
Set cupmaten
2 bakplaten voor 24 minimuffins of 1 plaat voor 12 grote muffins
Papieren cupjes
1/2 cup cacaopoeder
1 cup heet water
1 1/3 cup zelfrijzend bakmeel
2 theelepels bakpoeder
1/4 theelepel zout (iets meer kan ook, zout is heel lekker in combo met chocola)
1/2 cup boter op kamertemperatuur (= 125 gram/half pakje)
1 cup suiker
2 medium eieren + 1 eierdooier
2 theelepels vanillessence
Warm de oven voor op 170-180 graden
Meng de cacao met het hete water en roer goed door. Laat even apart staan en wat afkoelen.
Roer alle droge ingrediënten door elkaar
Met de mixer de suiker, boter, eieren en vanille goed kloppen
Dan op een lagere stand de droge mix erdoor mengen
Wanneer alles goed gemixt is de opgeloste cacao er doorheen kloppen tot het een mooi glad beslag is.
Wil je cupcakes maken, vul dan de vormpjes tot 2/3. Wil je muffins maken, vul ze dan tot de rand.
Zet 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer na 15 minuten met een prikker of de muffins gaar zijn.
Haal de bakplaat uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Haal dan de muffins eruit en laat afkoelen op een rek. Als ze geheel zijn afgekoeld kan je ze al eten (bijvoorbeeld met een klodder slagroom erop), maar ze zijn nog lekkerder - want licht klef - de volgende dag nadat je ze in een niet helemaal afgesloten blik of plastic doos hebt laten staan.
Tips voor extra-luxe muffins:
- Gebruik i.p.v. alleen zelfrijzend bakmeel 1 cup bakmeel en 2/3 cup amandelmeel (rijst minder)
- Voeg in stukjes gehakte heel erg pure chocoalde toe aan het beslag
- Voeg in stukjes gehakte walnoot of pecan toe aan het beslag
- Gebruik i.p.v. 2 tlvanille-essence, 1 tl essence en een eetlepel amaretto
Abonneren op:
Posts (Atom)