zaterdag 12 april 2014

Mijn voorraadkast

In een eerdere post vertelde ik dat mijn eetwijze helemaal niet zo ingewikkeld en duur is als het lijkt, maar dat het wel wat planning en een goed gevulde voorraadkast vereist. Natuurlijk is onderstaande slechts mijn manier, iedereen moet er zijn of haar eigen weg in vinden.

Omdat mijn dieet voornamelijk bestaat uit groenten is dat ook de bulk van mijn wekelijkse boodschappen. Daarbij probeer ik mijn weekmenu zo te plannen dat ik hetzelfde ingrediënt die week meerdere keren kan gebruiken.
Koop ik bijvoorbeeld een kilo winterpenen, dan gebruik ik die niet alleen in salades, maar ik maak bijvoorbeeld ook een wortelburger en gebruik wat wortel in een soep of pastasaus. Zo hou ik zo min mogelijk over en doordat ik veel verschillende groenten in huis heb kan ik iedere dag meerdere soorten/kleuren groenten en fruit eten.

Basis weekendboodschappen in wisselende samenstelling:
(kleine) Turkse komkommers
Paprikas
Rode pepers
Courgettes
Diverse saladegroenten (romaine, veldsla, rucola, etc)
Uien (rood-wit-gewoon)
Lente-uitjes
Knoflook (zo vers mogelijk)
Wortelen
Knolgroenten (pastinaak, zoete aardappel, knolletjes, kroten, pompoen, etc.)
Verse kruiden/specerijen (peterselie, koriander, munt, gember)
Overige seizoensgroenten (koolsoorten, spinazie, boontjes, broccoli, bloemkool, prei, taugé, andijvie, etc.)
Bananen
Appels
Citroenen en limoenen
Overig seizoensfruit

Het voordeel van op deze manier inkopen is bovendien dat ik kan kopen wat in de aanbieding is of van het seizoen.

Naast de verse spullen heb ik een goed gevulde voorraadkast. Met deze spullen in huis + de verse groenten en fruit kan ik altijd wel iets te eten maken. Al is het maar een simpele roerbak of een soepje.

Voorraadkast:
(blikken) peulvruchten: kikkererwten, linzen, bruine bonen, grote witte bonen, fava beans, etc. etc.
(diepvries) erwten, sojaboontjes, tuinboontjes, spinazie
Verschillende soorten pasta en noedels: rogge en/of spelt pasta, miehoen en mung bonen noedels, soba noedels
(Zilvervlies)rijst, sushirijst, quinoa en gort
Havermout
Plantaardige melk
Silken tofu
Verschillende soorten bouillonblokjes
Verschillende soorten meel en bloem (kikkererwten, rijst, spelt, amaranth, rogge, mais) en polenta
Verschillende soorten noten, zowel apart als een pot gemengd (voor door de overnight oats)
Verschillende soorten zaden, zowel apart als ineen pot gemengd (gekneusd lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, chiazaad, hennepzaad, sesamzaad, maanzaad, etc.)
Verschillende soorten gedroogd fruit (dadels, vijgen, cranberries, golden berries, kersen, rozijnen, etc.)
Gedroogde en verse gist
Verschillende soorten olie en azijn
(Japanse) sojasaus, miso, rijstazijn
En natuurlijk heel veel potjes en zakjes kruiden en in de zomer mijn verse kruidentuintje.

Onderstaand artikel geeft ook goede tips:
http://www.culy.nl/inspiratie/10-musthave-ingredienten-voor-een-vegetarische-voorraadkast/

donderdag 10 april 2014

Gestoomde groenten met pikante knoflookboter

Door werkdrukte en andere verplichtingen ben ik de afgelopen dagen niet toegekomen aan nieuwe recepten. Dit gerecht is een van mijn vaste favorieten die je altijd kan maken zolang je maar verse groenten in huis hebt. Je kunt dit recept als lunch- of hoofdgerecht eten, maar ook als bijgerecht met vlees en piepers voor AGV-loving huisgenoten. Restjes kunnen morgen afgekoeld door de knapperige lunchsalade.


Hoofdgerecht per persoon:
500 - 700 gram groenten die je lekker vindt of in huis hebt (ik heb in dit geval bloemkool, broccoli + de stronk, zoete aardappel en snijbonen gebruikt)
2 grote tenen knoflook
100 gram roomboter
flinke eetlepel komijnzaad
Naar smaak gedroogde chilipeper (ik gebruik Turkse pul biber)
een handje ontvelde hazelnoten of amandelen
peper en (zee)zout uit de molen

Zet een grote pan water op het vuur en breng aan de kook. Maak de groenten schoon en snij in blokjes/roosjes.
Zet een vergiet (of liever nog een zeef) op de pan en stoom daarin de groenten. Begin met de hardste; in dit geval de aardappel. Voeg na een minuut of 5 de volgende groente toe, etc. etc. Na ongeveer 15-20 minuten zijn alle groenten gaar. Prik met een aardappelmesje of vork om te checken.
Giet eventueel tussendoor wat kokend water uit de waterkoker over de groenten om het proces te versnellen en het kokende water aan te vullen. Je kunt een paar verse laurierbladeren of takjes peterselie  of thijm meestomen voor extra aroma.

Smelt ondertussen in een klein pannetje de boter met de uitgeknepen knoflook, de komijn, de pepertjes en de noten. Maal er wat peper en zout overheen. Laat de boter voorzichtig iets nootachtig bruin worden en de noten licht geroosterd.

Giet de boter/noten over de gestoomde groenten en maal er lichtjes nog wat grof zout overheen.


zondag 6 april 2014

Zondags luiewijven spelt/roggebrood met avocado en geitenkaas

Wanneer je weinig (tarwe)brood eet is een zelfgebakken brood met lekker beleg echt een traktatie. In het weekend willen we natuurlijk niet te hard werken, dus gebruiken we een recept voor brood dat je niet hoeft te kneden; een zogenaamd luiewijvenbrood. We hebben de tijd, en die heb je ook echt nodig voor het fermenteren/rijzen van het brood. Ik heb verschillende recepten uitgeprobeerd en deze is het makkelijkst en lukt bijna altijd goed.




Voor 1 brood:
350 gram speltmeel
150 gram roggemeel
2 theelepels zout
1 flinke eetlepel honing
20 gram verse gist (half blokje)
375 ml lauwwarm water

Doe alle ingrediënten voor het brood in een beslagkom. Verkruimel de gist erdoor. Roer dan stevig het water er doorheen totdat alles goed gemengd is en je de eerste gistbubbels al in het deeg ziet komen.
Dek de kom meteen af met folie en zet op een warme plek weg. Laat 12 - 18 uur rijzen.
Het is een nat deeg, niet zoals deeg van 'normaal' gekneed brood dat heel elastisch is.

Warm de oven voor op 230 graden. Zet je ovenbestendige braadpan of een ovenschaal met deksel met de deksel erop een uur in de oven om goed heet te worden. Pas op dat de handgrepen of knop op de deksel niet van kunststof zijn!

Stort het gerezen deeg uit de kom op het aanrecht waarop je al flink wat speltmeel hebt gestrooid. Wentel het deeg door het meel en vorm er voorzichtig een mooie bol van. Het deeg is nog steeds behoorlijk nat. Dat hoort zo.
Laat de bol nog een uur onder een schone theedoek op een tochtvrije plek verder rijzen.

Haal de hete braadpan voorzichtig uit de oven en stort de deegbol erin. Zet de pan met de deksel erop voor 30 minuten in het midden van de oven. Haal dan de deksel eraf en laat het brood nog een minuut of 20 bakken. Brood bakken ruikt zo lekker! Verwacht niet dat dit een hoog gerezen brood wordt.
Het brood is gaar wanneer je er op klopt het hol klinkt.

Laat het brood losjes in een theedoek gewikkeld op een rek afkoelen. Het kan ook sneller zonder theedoek, maar de korst wordt dan harder en het brood sneller oud.

Voor 3 boterhammen:
1 rijpe avocado
je favoriete geiten- of schapenkaas

Snij drie plakken van het nog lauwwarme brood. Prak daarop de rijpe avocado als een dikke laag boter. Schaaf de kaas er overheen.



Kijk hier voor mijn eerste pogingen om dit brood te bakken