zaterdag 12 april 2014

Mijn voorraadkast

In een eerdere post vertelde ik dat mijn eetwijze helemaal niet zo ingewikkeld en duur is als het lijkt, maar dat het wel wat planning en een goed gevulde voorraadkast vereist. Natuurlijk is onderstaande slechts mijn manier, iedereen moet er zijn of haar eigen weg in vinden.

Omdat mijn dieet voornamelijk bestaat uit groenten is dat ook de bulk van mijn wekelijkse boodschappen. Daarbij probeer ik mijn weekmenu zo te plannen dat ik hetzelfde ingrediënt die week meerdere keren kan gebruiken.
Koop ik bijvoorbeeld een kilo winterpenen, dan gebruik ik die niet alleen in salades, maar ik maak bijvoorbeeld ook een wortelburger en gebruik wat wortel in een soep of pastasaus. Zo hou ik zo min mogelijk over en doordat ik veel verschillende groenten in huis heb kan ik iedere dag meerdere soorten/kleuren groenten en fruit eten.

Basis weekendboodschappen in wisselende samenstelling:
(kleine) Turkse komkommers
Paprikas
Rode pepers
Courgettes
Diverse saladegroenten (romaine, veldsla, rucola, etc)
Uien (rood-wit-gewoon)
Lente-uitjes
Knoflook (zo vers mogelijk)
Wortelen
Knolgroenten (pastinaak, zoete aardappel, knolletjes, kroten, pompoen, etc.)
Verse kruiden/specerijen (peterselie, koriander, munt, gember)
Overige seizoensgroenten (koolsoorten, spinazie, boontjes, broccoli, bloemkool, prei, taugé, andijvie, etc.)
Bananen
Appels
Citroenen en limoenen
Overig seizoensfruit

Het voordeel van op deze manier inkopen is bovendien dat ik kan kopen wat in de aanbieding is of van het seizoen.

Naast de verse spullen heb ik een goed gevulde voorraadkast. Met deze spullen in huis + de verse groenten en fruit kan ik altijd wel iets te eten maken. Al is het maar een simpele roerbak of een soepje.

Voorraadkast:
(blikken) peulvruchten: kikkererwten, linzen, bruine bonen, grote witte bonen, fava beans, etc. etc.
(diepvries) erwten, sojaboontjes, tuinboontjes, spinazie
Verschillende soorten pasta en noedels: rogge en/of spelt pasta, miehoen en mung bonen noedels, soba noedels
(Zilvervlies)rijst, sushirijst, quinoa en gort
Havermout
Plantaardige melk
Silken tofu
Verschillende soorten bouillonblokjes
Verschillende soorten meel en bloem (kikkererwten, rijst, spelt, amaranth, rogge, mais) en polenta
Verschillende soorten noten, zowel apart als een pot gemengd (voor door de overnight oats)
Verschillende soorten zaden, zowel apart als ineen pot gemengd (gekneusd lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, chiazaad, hennepzaad, sesamzaad, maanzaad, etc.)
Verschillende soorten gedroogd fruit (dadels, vijgen, cranberries, golden berries, kersen, rozijnen, etc.)
Gedroogde en verse gist
Verschillende soorten olie en azijn
(Japanse) sojasaus, miso, rijstazijn
En natuurlijk heel veel potjes en zakjes kruiden en in de zomer mijn verse kruidentuintje.

Onderstaand artikel geeft ook goede tips:
http://www.culy.nl/inspiratie/10-musthave-ingredienten-voor-een-vegetarische-voorraadkast/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten