Op verzoek van collega D het recept voor aardappel-preisoep. Hij is al op, dus geen foto, dat komt nog wel een keer. Weer een makkelijk soeprecept; lekker en vullend.
Het recept is met spekjes, maar die kan je ook weglaten.
Voor 4 grote kommen:
Ongeveer een pond aardappelen die je lekker vindt. Vast of kruimig, maakt niet uit.
Ongeveer een pond prei
Ongeveer een liter groentenbouillon of 1 liter water en anderhalf groentenbouillonblokje
2 uien
1 teentje knoflook
Peper en vers geraspte nootmuskaat
een handje gerookte spekblokjes
Een handje gemengde zaden ter garnering. Eventueel wat geraspte kaas.
Olijfolie
Schil de aardappelen en snij in stukken van ca 2 cm. Maak de prei schoon en snij in dikke ringen.
Schil de ui en snij in dunne plakken
Snipper de teen knoflook.
Fruit de ui zachtjes in een scheut knoflook tot ze glazig en licht goudbruin zien. Voeg de spekblokjes toe en fruit even mee. Daarna de aardappelen, de prei en op het laatst de knoflook.
Als de prei licht gebruind en zacht is doe je de bouillon of water plus blokjes erbij en een flinke maling peper. Breng aan de kook en laat 15-20 minuten doorkoken totdat de aardappelen en prei gaar zijn.
Pureer de soep van het vuur af met de staafmixer totdat alles glad is.
Dien op in een diepe kom met vers gemalen nootmuskaat bovenop, een klein handje gemengde zaden (lijnzaad, pompoenpit, zonnebloempit) en eventueel een beetje geraspte kaas. Zout naar smaak.
Opgewarmd de volgende dag zijn alle smaken goed ingetrokken en is de soep nog lekkerder. Bijvoorbeeld om als lunch te delen met collega's.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten