woensdag 15 oktober 2014

Ook lekker voor vleeseters: gebakken knolselderij

Vleeseters krijgen het er gratis bij; Umami, de vijfde smaak. Voor vegi's en vegans een stuk lastiger te bereiken. Maar sommige groenten hebben ook van nature deze hartige smaak. Knolselderij bijvoorbeeld.




Per persoon:
3 of 4 plakken knolselderij van ca 1,5 cm dik ter grootte van een flinke hamburger
3-4 opgehoopte eetlepels kikkererwtenmeel
Gerookt paprikapoeder, peper en zout of gemengde barbecuekruiden
Een rest stevige tomatensaus en/of witte bonen in tomatensaus
Optioneel: maggi
Olie
(verse) oregano
zonnebloempitten of andere zaden

Maak een dik beslag van het kikkererwtenmeel met de (bbq)kruiden en een paar scheutjes water. Laat een kwartiertje intrekken.
Kook de plakken selderij 10 minuten tot ze beetgaar zijn. Giet af en laat even uitlekken en iets afkoelen. Dep goed droog met keukenpapier.

Haal de plakken knolselderij door het beslag en bak ze ca 4 minuten per kant in wat olie in een matig hete anti-aanbakpan of keramische pan.

Warm ondertussen de tomatensaus of de witte bonen, eventueel met een drupje maggi voor een extra hartig accent.

Serveer de knapperig en goudbruin gebakken selderij met de bonen of saus en flink wat (verse) oregano en wat (licht geroosterde) zaden of pitten voor wat knapperigheid.
Eet er een frisse, groene salade bij, en welja, voor de verstokte vleeseter kan je er nog iets van vlees bij bakken. Maar nodig is dit niet, want dit gerecht heeft zoveel umami dat het bijna van je bord loopt.

2 opmerkingen: