Je hebt van die dagen dat je gaar thuiskomt uit je werk en geen zin hebt om lang in de keuken te staan. Of je hebt niet veel tijd om te eten omdat je nog de deur uit moet. Dan is deze lauwwarme noedelsalade een supersnelle, lekkere, gezonde, vullende maaltijd.
Per persoon:
50 gram mung bonen vermicelli (bijvoorbeeld van Go Tan) of mihoen.
een stuk of 10 haricots verts, peultjes of sperciebonen
100 gram taugé
1 kleine winterpeen
een paar kastanjechampignons of shi-itake
een rode peper
cashewnoten
1 lente-uitje
Thaise vissaus (nam pla)
sap van een halve limoen
zonnebloemolie
sesamolie
verse munt en/of koriander
stuk of 8 ontdooide of verse zoutwatergarnalen (De diepvriesgarnalen van Heijploeg bij de AH zijn al schoongemaakt)
Maak de boontjes schoon. Schil de wortel en snij in plakken van ca 3 mm en vervolgens in reepjes van 3 mm (julienne).
Wel de noedels volgens de gebruiksaanwijzing in kokend water. Giet af in een zeef boven een andere pan en blancheer in dit water ongeveer 3 minuten de boontjes en de wortel. Voeg dan de taugé toe en blancheer nog een minuut of 2 totdat alle groenten beetgaar zijn en giet af. Bewaar opnieuw het water.
Snij de paddenstoelen in plakjes. Snij het pepertje en de lente-ui in schuine plakjes.
Bak de paddenstoelen kort in wat zonnebloemolie. Wanneer je niet van rauwe uitjes houdt, bak die dan ook heel kort mee. Druppel er op het laatst een klein beetje sesamolie overheen. Niet meer laten bakken! Doe de champignons bij de groenten.
Bak de garnalen in een beetje kokos- of zonnebloemolie in een minuut of 3-4 gaar.
Maak een dressing van 3 el vissaus, 1 el Japanse sojasaus, 1 el water, sap van een halve limoen, zonnebloemolie.
Gooi het nog warme groentenwater over de noedels (die nog in de zeef of vergiet zitten) om ze iets op te warmen. Meng de noedels en de groenten. Strooi de noten, lente-uitjes, peper en verse kruiden over de noedels/groenten. Leg de garnalen bovenop en begiet royaal met de dressing.
Vegetariër? Vervang de garnalen door knapperig gebakken reepjes tofu of gebruik meer cashewnoten. Gebruik alleen sojasaus i.p.v. vissaus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten