maandag 21 april 2014

Aardappel kikkererwtenbrood

Omdat een vriendin absoluut niet tegen tarwe kan en de korst van een boterham erg mist heb ik mezelf de uitdaging gesteld een luchtig, knapperig, tarweloos brood te bakken. Helaas is het deze eerste keer niet helemaal gelukt, maar het smaakt desalniettemin lekker.
Helaas zijn de meeste tarwevrije broden nogal compacte aangelegenheden en biedt het internet in deze ook geen oplossing. Daarom een echt experiment vanaf het nulpunt.

Wat heb je nodig voor een luchtig brood? Gluten en zetmeel. Tarwe bestaat ongeveer voor 80% uit gluten en 20% zetmeel. Dat moet ik dus zien te benaderen. Volgens mij moet ik met aardappel - veel zetmeel en lekker plakkerig - en kikkererwtenmeel - heel geschikt voor platbroden - een heel eind komen. Omdat ik bang ben dat het toch te compact wordt voeg ik ook nog wat maismeel toe. Mais bevat ook veel suiker, dat helpt hopelijk bij het rijzen.
Ik ben er niet helemaal zeker van dat mais en gist wel geschikt zijn voor degene waar dit recept voor bestemd is, maar dat is van later zorg. Eerst dit maar eens proberen.

Voor deze eerste poging heb ik gebruikt:
200 gram gekookte en licht gestampte kruimige aardappelen (Agatha). Mocht je een aardappelknijper hebben (ik helaas niet), gebruik die dan.
200 gram kikkererwtenmeel
100 gram fijn maismeel
7 gram gedroogde gist
1 theelepel (uit de maatlepelset) honing
1 theelepel grof grijs zeezout
150 ml lauwwarm water

Alle droge ingrediënten en de aardappel (hoeft niet helemaal afgekoeld te zijn) mengen en met een stevige lepel goed doorroeren.
Honing, zout en water toevoegen en lichtjes doorkneden tot de bal deeg loskomt van de kom.
Het wordt een soepel deeg. Niet zo taai/elastisch als gewoon gistdeeg, maar minder nat dan luie wijven brooddeeg.
Licht bestrooien met nog een beetje maismeel om te voorkomen dat het deeg aan de kom plakt en afgedekt een uur wegzetten op een warme plek.

Het deeg rijst wel, maar niet zo spectaculair als gewoon deeg. Na een uur rijzen het deeg nog een keer licht doorgekneed en dit keer bestrooid met kikkererwtenmeel. Het is wel duidelijk dat de gluten ontbreken, want het deeg blijft kruimelig en is niet elastisch.  Nog een keer een uur laten rijzen.

Ondertussen de oven voorverwarmd op 200 graden en een cakevorm licht ingevet met olie. Dat doe je normaal niet met brood, maar ik was bang dat dit erg zou plakken.

Na 40 minuten bakken was het brood goudbruin en klonk het een beetje hol toen ik erop klopte.

En, heeft het een kapperige korst? Reken maar! En het smaakt ook nog prima. Helaas is het brood wel veel te compact geworden. Niet gek voor een eerste poging, maar nog lang niet goed genoeg.

Wordt vervolgd...

2 opmerkingen:

  1. Ben benieuwd...ben sinds kort weer aardappelen aan het eten en mais eigenlijk niet ivm GMO, maar ga dit toch eens proberen. Wil graag knapperig! Wil ook weer eens gebakken polenta eten. Moet me eens verdiepen in maismeel en GMO...als ik tijd heb eens induiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij de natuurwinkel hebben ze vast wel niet-GMO mais. Gebakken polenta is zo lekker! In dit brood trouwens maismeel gebruikt, geen polenta (dat is grover).

    BeantwoordenVerwijderen