woensdag 16 april 2014

Curry van capucijners en zoete aardappel met zoet-zure uitjes

Wat smaakt goed bij capucijners? Zoet-zuur en spek. Spek eet ik niet, maar zoet-zuur lust ik wel! Het venijn van deze voorraadkast-curry zit 'm in de peper in het zoet-zuur en kan dus weggelaten worden voor mensen die niet van pittig houden.

Voor het zoet-zuur:
3 kleine of 1 medium ui
eetlepel honing
75 - 100 ml witte azijn (de uitjes moeten onder staan)
1 rode peper, met of zonder zaadjes naar smaak. Bij deze milde curry mag het zoet-zuur pittig zijn.
halve eetlepel korianderzaadjes
1 laurierblad
zout

Voor de curry (voor 2 personen):
1 groot blik of pot capucijners, uitgelekt en afgespoeld
1 zoete aardappel
2 stengels bleekselderij
halve groene paprika
paar champignons
1 grote teen knoflook(gesnipperd)
een flinke eetlepel massala of kerriepoeder (Surinaamse of hindoestaanse toko of bij AH)
1 groenten- of paddenstoelenbouillontablet
1 laurierblad
peper uit de molen



Snij de ui in zo dun mogelijke (halve) ringen. Warm in een klein pannetje de azijn met de honing, korianderzaden, rode peper en laurierblad en flink wat gemalen zeezout. Wanneer de azijn kookt en de honing is opgelost gooi je het over de uien. Laat liefst een paar uur - en minimaal een half uur - intrekken.

Schil de zoete aardappel en snij in blokjes van ongeveer 1 cm. Fruit de aardappel in een scheut zonnebloemolie en voeg zodra deze lichtbruin gaat kleuren de massala toe. Bak heel even mee en voeg dan de selderij, paprika en champignons toe en laat heel even meebakken. Op het laatst de knoflook toevoegen en een flinke scheut water plus de verkruimelde bouillontablet.
Laat dit mengsel 5-10 minuten pruttelen tot de saus wat is ingedikt en de aardappel gaar is.
Voeg dan de uitgelekte capucijners toe en laat het geheel goed doorwarmen. Voeg eventueel nog een scheutje water toe als het te droog wordt en op het laatst een flinke maling uit de pepermolen.

Serveer in een diep bord met de zoet-zure uitjes bovenop. Geef de aanwezige carnivoor een gebakken speklap erbij.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen