zondag 27 april 2014

Risotto van gerst met prei en paddestoelen

Zoals ik al in een eerdere post aangaf, kook ik vaak met ingrediënten die ik al in huis heb en verse groenten die toevallig goedkoop zijn. Het zakje gerstekorrels lag al een tijdje te wachten op gebruik en de prei was in de aanbieding. De perfecte gelegenheid om eens een gerstrisotto te maken met zoete, aardse prei, stevige paddestoelen en zoute kaas. Superlekker!



Hoofdgerecht voor 1 persoon 
(of vermenigvuldig de hoeveelheden per persoon, maar reken dan 75 gram gerst per persoon)
100 gram gerstekorrels, 4-6 uur weken in ruim, schoon water
1 prei
100-125 gram (kastanje)champignons of andere stevige paddestoelen
1 ui
1 teen knoflook
stukje Parmezaanse of andere pittige droge kaas
olijfolie
roomboter
rozemarijn, tijm, salie en laurier. Liefst vers, zo niet, maak dan een kruidenbuiltje van gedroogde kruiden in een leeg theezakje oid.
zout en peper
paddestoelen- of groentebouillon (je hebt in totaal ca 300 ml nodig)

Snipper de ui en de knoflook en laat de geweekte gerstekorrels goed uitlekken
Doe een scheutje olijfolie met een klein klontje boter in een pan met dikke bodem en fruit de stukjes ui zachtjes glazig. Voeg op het laatst de knoflook toe.

Maak de prei schoon en snij de stengel in stukken van ca 3 cm. Snij wat van het overgebleven groen in dunne reepjes en voeg dat bij de gerst. De echt harde, lelijke stukken kan je weggooien.
Voeg ook de doormidden gesneden champignons toe en bak even mee.
Roer er dan de uitgelekte gerst doorheen en laat een paar minuutjes meestoven. Doe er dan de tijm, rozemarijn en laurier en salie bij. 

Giet bouillon over de gerst en groenten. Gebruik 2 dl bouillon per 100 g gerst.
Doe de deksel op de pan en laat alles ongeveer 30 minuten heel zachtjes stoven, zonder te roeren.

Smelt na ongeveer 15 minuten een klontje boter in een pan en leg daarin de stukken prei. Kruid met zout en peper en laat een minuut of 5 op medium vuur stoven. Giet er dan een klein scheutje bouillon bij en doe het deksel op de pan. Laat op laag vuur ca 15 minuten verder garen.

Proef na 30 minuten of de risotto beetgaar is. Vis er de kruidentakjes en bladeren uit.
Is de risotto wat droog, roer en dan nog een beetje bouillon door en laat het iets inkoken tot het geheel de gewenste dikte heeft. Voeg de prei en champignons toe en eventueel wat zout & peper.

Schep de risotto in een diep bord en rasp er de (Parmezaanse) kaas overheen. Eventueel nog wat fijngesneden salieblaadjes ter garnering.

Ik at er een salade van cherrytomaatjes en basilicum uit eigen tuin bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen