Vandaag een licht en lekker lentesoepje van verse en diepvrieserwten, verse kruiden en met zelfgemaakte zure room van soja. Helemaal veganistisch, goedkoop, en snel klaar! Ook lekker om koud te eten.
Voor 3 grote kommen:
boter en/of olie
2 uien
400 gram diepvrieserwten + 200 gram verse erwten 0f 500 - 600 gram diepvrieserwten.
Klein stukje knolselderij of een stengel bleekselderij
1/3 blok silken tofu
1 - 1,5 liter groentenbouillon (gebruik evt de rest bouillon van de groentenstoof eerder deze week)
bosje peterselie
handje verse muntblaadjes
de blaadjes van een paar takjes thijm of wat gedroogde thijm
sap van een half citroentje of limoen
zout en peper
Snipper de ui(en) en fruit deze ongeveer 10 minuten zachtjes in wat olie of boter.
Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Voeg dan de in grove stukken gehakte peterselie, de in stukjes gesneden selderij, de helft van de munt en de thijmblaadjes toe. Laat 5 minuutjes pruttelen.
Voeg dan de erwten toe - hou een handje verse erwten apart - en laat 5 - 10 minuten koken tot de erwten gaar zijn.
Lekker wat peper uit de molen er overheen.
Maak ondertussen de zure room: pureer 1/3 blok silken tofu met het sap van een half ciroentje (limoen is ook lekker), een drupje water en een snufje zout. Maar je kunt natuurlijk ook gewone zure room of crème fraîche gebruiken.
Pureer met de staafmixer (van het vuur af) de soep en zet de pan nog een paar minuten terug op het vuur met de achtergehouden verse erwtjes erin. Voeg nog wat peper en zout naar smaak toe.
Dien op in een grote kom met de zure room met nog wat fijngesneden verse munt op de soep en een lekker stuk (stok)brood erbij.
Voor verstokte carnivoren kan je wat reepjes gerookte kipfilet in de kom bij de soep doen.
Ook lekker als koude lunchsoep.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten