vrijdag 21 februari 2014

Groentenburgers

Ik ben dol op burgers. Echte burgers dan, niet van die slappe velletjes van de 'gele M'.  Helaas heeft nog geen enkele vegetarische variant tot nu toe mijn hart gestolen. Ik vind ze vaak behoorlijk melig, zeker als je de burger ook nog in een broodje eet. Ook missen ze meestal een bite. Maar de aanhouder wint! Natuurlijk zal een groentenburger nooit hetzelfde smaken als een vleesburger, maar dat wil niet zeggen dat ze niet lekker kunnen zijn. Het volgende recept is een combinatie van verschillende recepten uit boeken en van internet.

Voor 4 grote of 8 kleine burgers:
500 gram aan groenten: winterpeen, courgette, een klein beetje (zoete) aardappel (maar pas daarmee op, de aardappel blijft langer rauw) en/of andere knolgroenten.
1 rode peper met of zonder de hete zaadjes, wat jij lekker vindt
1 lente-uitje
1 ei
een eetlepel komijnzaadjes
een eetlepel korianderzaadjes
kikkererwtenmeel (Gram flour), te koop bij toko's
een hand gemengde noten of zaden voor wat extra bite
zout en peper
Haloumi- of Feta-kaas
Zonnebloem- of kokosolie
Olijfolie, halve limoen, halve citroen, 1 theelepel honing
Groene sla


Rasp de groenten, en snipper het uitje en de peper.


Rooster de komijn en koriander in een droge pan. Pas op: brandt snel aan! Kneus de kruiden dan wat fijn in een vijzel. Ik heb geen vijzel en kneus ze daarom met de onderkant van een beker gewoon in de pan.



Doe de specerijen bij de groenten, hak de noten/zaden en voeg die ook toe en meng met het ei. Voeg dan zo veel kikkererwtenmeel toe dat het geheel een beetje gaat binden. Ik kan daar helaas geen hoeveelheden voor geven. Het moet op gevoel, omdat het vochtgehalte van de groenten van keer tot keer verschilt.
Vegans kunnen het ei weglaten en alleen kikkererwtenmeel gebruiken. Misschien is wat extra vocht dan juist wel nodig.
Voeg naar smaak zout en peper toe. Eventueel wat geraspte parmezaanse of oude geitenkaas erdoor is ook erg lekker.

Kneed het mengsel goed door en vorm er 4 of 8 burgers van. Laat even op een koele plek rusten.


Warm de zonnebloem- of kokosolie in een koekenpan. Leg dan met de hand voorzichtig de burgers er in. Het mengsel is erg los en vochtig, dus pas op voor spetters! Het geeft niets als het een beetje uit elkaar valt. Gewoon met je spatel in de pan 'de boel bij elkaar houden' en een beetje aandrukken.

Bak de burgers rustig 4-5 minuten per kant. Geduld! Er voltrekt zich nu een klein wonder; Door het kikkererwtenmeel plakken de groenten aan elkaar en wordt de burger langzaam stevig en gaar.
Wanneer de burgers droog en stevig aanvoelen zijn ze klaar.


Je kunt deze burgers natuurlijk net als een vleesburger met wat sla en saus in een broodje serveren, maar ik laat het brood weg en maak van de burgers het broodje met een plak gebakken haloumi of een plak feta als vulling ertussen.



Een gemengde groene salade met een frisse citroen/limoendressing van olijfolie, citroen/limoensap, peper en zout en een theelepel honing maakt het geheel af. 2 grote of 4 kleine burgers per persoon is voldoende als avondmaaltijd.

Als ik heel eerlijk ben vind ik de burgers vaak de volgende dag als lunch nog lekkerder. Ze zijn dan echt goed stevig en je kunt ze heel gemakkelijk opwarmen in de koekenpan of even tussen de tafelgrill. Ook lekker met een beetje zoetzure chilisaus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten