Voor 3 grote kommen:
halve (fles)pompoen (ca 500 gram)
2 stengels bleekselderij
1 grote of 2 kleine uien
1 grote teen knoflook
een paar wortels
eventueel een kleine aardappel
eventueel 1 rode peper
thijm, laurierblad
1,5 groentenbouillontablet
In totaal heb je ongeveer 750 gram groenten (excl. de ui/knoflook/peper) nodig.
Maak de groenten schoon en snij ze in stukken.
Snipper de ui, de knoflook en de peper. Als je niet van pittig houdt, laat dan de peper weg, of haal de zaadjes eruit.
Fruit de uien in een scheut olijfolie totdat ze glazig zien. Fruit dan kort de knoflook mee en daarna de groenten.
Voeg zo veel water toe dat de groenten net onder staan en verkruimel de bouillontabletten erover.
Doe de thijm (ik gebruik ongeveer 4 takjes verse, maar gedroogde kan natuurlijk ook) en 2 laurierbladen (gebruik je gedroogde, neem er dan 1).
Breng aan de kook en laat een minuut of 20 pruttelen.
Haal de laurierbladen en de takjes van de thijm uit de pan en pureer alles - van het vuur af! - met de staafmixer tot het een gladde soep is. Voeg naar smaak peper en zout toe.
Dit is de basissoep. Nu kan je gaan spelen.
- Voeg eens andere kruiden toe, bijvoorbeeld kerrie meebakken met de uien.
- Of doe een schep creme fraîche in de soep en rasp er verse nootmuskaat overheen.
- serveer de soep met geroosterde pijnboompitten of pompoenpitten en een hand geraspte pittige kaas of brokjes verse geitenkaas.
- maak de soep nog pittiger met wat Turkse pul biber (gedroogde chilipepertjes) en een schijfje verse citroen.
Het simpele soepje is een blanco canvas dat je iedere keer anders kunt invullen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten