dinsdag 27 mei 2014

Romige italiaans gekruide courgette - witte bonen soep met pesto en chili-olie

Courgette heeft van zichzelf niet veel smaak. Door er veel smaakmakers aan toe te voegen is er van alles van te maken. Zoals deze Italiaans gekruide soep. Ik gebruik verse kruiden uit de tuin, maar gedroogd kan natuurlijk ook.



Voor 4 grote kommen:
1 courgette
1 blik (ca 400 gram) witte bonen (of canellini of lima beans)
1 grote ui
1 teentje knoflook
900 ml groentenbouillon (ik gebruik een blokje, dus voeg geen extra zout toe)
60 ml sojamelk of sojaroom
verse (Italiaanse) kruiden zoals thijm, salie, oregano
olijfolie
peper
geraspte grana padano of parmezaan naar smaak
1 tl pesto (per kom soep)

Voor de chili-olie:
een rood pepertje
1 tl gedroogde rode peper (pul biber)
scheut olijfolie
wat grof zeezout

Snij de ui en de knoflook in kleine stukjes. Rasp de courgette. Laat de bonen uitlekken in een zeef en spoel af onder de lopende kraan totdat de zeepachtige bubbels verdwenen zijn.

Verwarm wat olijfolie in een grote pan en fruit daarin zachtjes de ui en de knoflook (niet bruin laten worden!).
Voeg de courgette toe en fruit kort even mee. Dan de helft van de bonen, de kruiden en de bouillon plus een flinke maling peper.

Ik gebruik verse kruiden uit de tuin, waaronder heel jonge bladen van de laurierstruik. Deze zijn zo zacht dat ik ze mee kan pureren. Rozemarijn vind ik dan weer te sterk van smaak voor deze soep, maar als je dat juist lekker vindt: vooral doen! Pas wel op met gedroogde kruiden: deze zijn sterker van smaak, je hebt maar weinig nodig.

Laat de soep ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen. Maak ondertussen de chili-olie:
in het molentje van de staafmixer 1 (kleine) rode peper, 1 tl chili vlokken (ik gebruik pul biber), wat grof zeezout en een scheutje olijfolie op hoge stand heel fijn malen. Afgieten door een fijne zeef in een potje.

Wanneer de soep bijna gaar is de sojamelk of room toevoegen en mee laten warmen. Vanaf het vuur de soep met de staafmixer pureren. Gebruik je droge kruiden, of houtige verse, verwijderd dan eerst de takjes en (laurier)bladeren. Doe de soep terug in de pan en voeg de andere helft van de bonen toe om even op te warmen.

Serveer de soep met een beetje geraspte grana padano, parmezaan of geitenkaas, een beetje van de chili-olie en een theelepel pesto. Eventueel een vers gebakken (spelt)broodje erbij.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten