donderdag 2 oktober 2014

Boerenkoolstamppot met knapperige stukjes en jus (!)

Het koolseizoen is weer begonnen! Vandeweek al de eerste (heerlijk zoete) spruitjes gegeten en dan nu weer aan de boerenkool. Een heel makkelijk gerecht als je voor jezelf vega en voor partner / gezin carni kookt. Deze volledig vegan stamppot vind ik zo lekker dat ik er snel te veel van eet.  Knapperig kruidige accenten, een zuurtje en heel veel umami.Nodig:
Fijn gesneden boerenkool
2x het gewicht van de boerenkool aan (geschilde) aardappelen
Half bakje biologische pittig gemarineerde tofureepjes
1/2 el Komijnzaadjes
2 el zonnebloempitten
2 sjalotjes (of 1 klein uitje)
1/2 groentenbouillontablet of paddenstoelenbouillon
Tamari of (Japanse) sojasaus
Maggi
Aromat
Zure augurkjes (cornichon)
Maizena
(plantaardige) melk
Peper, zout & nootmuskaat

Schil de aardappelen en breng ze in een ruime pan in een bodem licht gezouten water aan de kook (aardappelen net bedekt met water). Voeg de boerenkool bij de aardappelen en laat 15-20 minuten pruttelen totdat beiden goed gaar zijn.

Bak ondertussen de tofureepjes in een scheutje olie tot ze knapperig zijn. Voeg er op het laatst de pitten en de komijnzaadjes aan toe en bak heel kort mee. Zet apart.

Maak een lekkere jus met veel umami: bak 2 fijngesnipperde sjalotjes lichtbruin in een beetje olie (of boter als je niet vegan eet). Doe hier een half verkruimeld groenten- of paddenstoelenbouillonblokje bij en een flinke maling peper. Blus af met een groot glas water. Doe hierbij een scheutje tamari of sojasaus (proeven!) en maggi (nog meer proeven!). Laat even pruttelen. Proef nogmaals of het geheel niet te zout is. Voeg eventueel nog wat water toe.
Bind de jus met een klein beetje maizena - maak van ongeveer 2 el maizena met een drup water een papje en kook dit een paar minuten mee.

Snij de augurkjes in kleine stukjes.

Giet de aardappelen/kool af en stamp met een scheut plantaardige melk (of heel luxe: een klodder mayonnaise) en een beetje Aromat. Eventueel een flinke rasp nootmuskaat. Roer er op het laatst de augurkjes doorheen.

Serveer met een kuiltje jus en de knapperige tofustukjes.Voor de aanwezige carnivoren een rookworst wellen in water en eventueel wat spekjes bakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten