maandag 29 september 2014

Vega shoarma met Turks lawashbrood en Tomatensalsa

Waarom weet ik niet, maar ik had ineens zin in shoarma. Ik stond al bij het halalschap voor falafel (boring!) toen ik me - geïnspireerd door een lezing van Lisette Kreischer afgelopen zaterdag - bedacht dat ik natuurlijk ook shoarma kon veganiseren. Helaas hebben we geen supermarkt in de buurt waar ze nepvlees op basis van lupine verkopen, maar AH bleek ook wokstukjes op basis van groenten-eiwit (en zonder ei) te verkopen.



Ingrediënten (voor 1 - 2 personen)
Bakje plantaardige wokreepjes of lupine-wokvlees
Shoarmakruiden (of maak je eigen mix van komijn, (gerookte) paprikapoeder, koriander, piment, nootmuskaat, chili of cayennepeper, peper & zout)
Mini-blikje kikkererwten
1 uitje
Olijfolie
Maggi
Turks Lawash brood of (volkoren) pitabroodjes
Knoflooksaus* of soja-mayonnaise met gehakte verse kruiden en een uitgeknepen knoflookteentje
2 Rijpe vleestomaten
1 klein Turks komkommertje
1 lente-uitje
Platte peterselie
Appelazijn of Citroensap
Rood pepertje
Optioneel: curry ketchup

Snij de wokstukjes in nog dunnere reepjes en marineer deze in een mengsel van de (shoarma)kruiden, een scheutje maggi (umami!) en olijfolie. Snij het uitje in dunne reepjes.

Maak de tomaten en komkommer schoon en snij in heel kleine stukjes. Meng met gesnipperde lente-ui en (grof) gehakte platte peterselie en het heel fijn gesnipperde pepertje zonder zaadjes. Breng op smaak met lekkere olijfolie en een beetje (appel)azijn of citoensap, peper en zout.

Roerbak de wokstukjes in een beetje olijfolie met het in reepjes gesneden uitje tot ze bruin en licht knapperig zijn. Voeg de (uitgelekte en afgespoelde) kikkererwten toe en bak kort mee. Op het laatst optioneel een kneep curry ketchup meebakken voor nog wat extra smaak.

Verwarm ondertussen in de oven of broodrooster de pitabroodjes. Of als je het geluk hebt een Turkse winkel in de buurt te hebben waar ze vers lawashbrood verkopen het brood in een (droge)  koekenpan.

Serveer de shoarma in het warme brood met de salsa ernaast en de saus apart.

Bak voor carnivoren in het gezin (lams)shoarma en eventueel wat (oven)frietjes.




*Omdat ik niet tegen rauwe knoflook kan en knoflookpoeder ronduit ranzig vind ben ik helaas aangewezen op supermarktsaus die suiker en ei bevat. Ik hou me aanbevolen voor alternatieven & tips!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen