zondag 3 augustus 2014

Gebakken witlof met blauwe kaas en walnoten

Beetje brak na een bruiloft  en een heerlijk etentje ter gelegenheid van mijn eerste eigen trouwdag had ik zwaar behoefte aan wat umami. Blauwe kaas voldoet daar wel aan. Gecombineerd met lekker zoete witlof en knapperige walnoten echt een verwenmaaltje. Vegetarisch hoofdgerecht voor 1 persoon of bijgerecht voor 2 personen:
2 stronken witlof
1 ui
60 gram walnoten
60 gram blauwschimmelkaas (ik gebruikte Bleu d'Auvergne)
boter
peper en zout
verse nootmuskaat

Laat de kaas een paar uur uit de koelkast zodat die zacht wordt.

Snij het kontje van de witlof, maar niet teveel, de stronk moet intact blijven. Snij de stronken in de lengte doormidden.
Hak de walnoten in kleine stukjes en snij de kaas. Prak de kaas door de walnoten en rasp er wat nootmuskaat over.

Snij de ui in dunne ringen en fruit deze zachtjes in een drip olie met wat zout.  Zet apart.

Smelt een klontje boter in een koekenpan. Leg daarin de witlof op de platte kant en bak zachtjes voor zo'n 5-7 minuten met de deksel op de pan. Pas op dat de boter niet te brun wordt!
Draai de witlof voorzichtig om en bestrooi met een beetje (grof) zout en een maling peper. Bak nog ongeveer 5 minuten met de deksel op de pan. Voeg eventueel nog een klein beetje boter toe. De witlof moet zacht zijn, maar nog wel wat bite hebben.
Schep dan de kaas/noten op de witof en laat die onder de deksel smelten en lekker in de stronken trekken.

Leg de witlof op een bord en schep er wat gebakken uitjes overheen. Ik at de witlof met kleine tomaatjes en bieslook uit eigen tuin en een paar gebakken aardappeltjes.Geen opmerkingen:

Een reactie posten