woensdag 11 juni 2014

Soja Mayonnaise voor op (bieten)salade

Geïnspireerd door een heerlijke quinoa/linzen/bietensalade  met een lichte mayo-achtige dressing van een vriendin ben ik vandaag aan de slag gegaan om zelf een dikke soja-mayo te maken. Soms slaagt een experiment gewoon in één keer...
Ik gebruikte de soja-mayo vandaag op een rucola-bieten-prei salade, maar hij/zij/het is zo romig dat het gewoon als mayonnaise-vervanger voor allerlei toepassingen te gebruiken is. Het grote voordeel van dit recept is dat je kleine hoeveelheden kan maken, want het blijft maar kort (ongeveer 2 dagen) goed in de koelkast. Low-cal, geen dierlijke producten en toch enorm yummm.

Voor een portie mayonnaise voor 3 salades:
1/3 blok silken tofu
een flinke scheut (zonnebloem)olie
snuf grof zeezout
Sap van ongeveer 1/3 citroen
1 tl gewone gladde mosterd
eventueel wat peper

Doe alle ingrediënten in de mengbeker van de staafmixer en blitz tot mooi glad en mayonnaise-achtig. Proef en voeg eventueel nog iets meer olie, citroensap of mosterd toe. Super easy!
Niet helemaal zeker hoeveel olie nodig is? Voeg dan steeds een klein scheutje olie toe.

Bieten-rucola lunchsalade 3 porties:
3 grote gekookte rode bieten
1 zakje (75 gram) rucola
1/3 dunne prei
zonnebloem- of pompoenpitten
zout, peper
Soja-mayo

Verdeel de rucola over 3 bordjes. Leg daarop in dunne plakken gesneden biet en heel dun gesnipperde preiringetjes. Bemaal met zout en peper naar smaak en bestrooi met (geroosterde) pitten. Op het laatst een flinke 'dollop' soja-mayo bovenop.Geen opmerkingen:

Een reactie posten