zondag 6 april 2014

Zondags luiewijven spelt/roggebrood met avocado en geitenkaas

Wanneer je weinig (tarwe)brood eet is een zelfgebakken brood met lekker beleg echt een traktatie. In het weekend willen we natuurlijk niet te hard werken, dus gebruiken we een recept voor brood dat je niet hoeft te kneden; een zogenaamd luiewijvenbrood. We hebben de tijd, en die heb je ook echt nodig voor het fermenteren/rijzen van het brood. Ik heb verschillende recepten uitgeprobeerd en deze is het makkelijkst en lukt bijna altijd goed.
Voor 1 brood:
350 gram speltmeel
150 gram roggemeel
2 theelepels zout
1 flinke eetlepel honing
20 gram verse gist (half blokje)
375 ml lauwwarm water

Doe alle ingrediënten voor het brood in een beslagkom. Verkruimel de gist erdoor. Roer dan stevig het water er doorheen totdat alles goed gemengd is en je de eerste gistbubbels al in het deeg ziet komen.
Dek de kom meteen af met folie en zet op een warme plek weg. Laat 12 - 18 uur rijzen.
Het is een nat deeg, niet zoals deeg van 'normaal' gekneed brood dat heel elastisch is.

Warm de oven voor op 230 graden. Zet je ovenbestendige braadpan of een ovenschaal met deksel met de deksel erop een uur in de oven om goed heet te worden. Pas op dat de handgrepen of knop op de deksel niet van kunststof zijn!

Stort het gerezen deeg uit de kom op het aanrecht waarop je al flink wat speltmeel hebt gestrooid. Wentel het deeg door het meel en vorm er voorzichtig een mooie bol van. Het deeg is nog steeds behoorlijk nat. Dat hoort zo.
Laat de bol nog een uur onder een schone theedoek op een tochtvrije plek verder rijzen.

Haal de hete braadpan voorzichtig uit de oven en stort de deegbol erin. Zet de pan met de deksel erop voor 30 minuten in het midden van de oven. Haal dan de deksel eraf en laat het brood nog een minuut of 20 bakken. Brood bakken ruikt zo lekker! Verwacht niet dat dit een hoog gerezen brood wordt.
Het brood is gaar wanneer je er op klopt het hol klinkt.

Laat het brood losjes in een theedoek gewikkeld op een rek afkoelen. Het kan ook sneller zonder theedoek, maar de korst wordt dan harder en het brood sneller oud.

Voor 3 boterhammen:
1 rijpe avocado
je favoriete geiten- of schapenkaas

Snij drie plakken van het nog lauwwarme brood. Prak daarop de rijpe avocado als een dikke laag boter. Schaaf de kaas er overheen.Kijk hier voor mijn eerste pogingen om dit brood te bakken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten