donderdag 10 april 2014

Gestoomde groenten met pikante knoflookboter

Door werkdrukte en andere verplichtingen ben ik de afgelopen dagen niet toegekomen aan nieuwe recepten. Dit gerecht is een van mijn vaste favorieten die je altijd kan maken zolang je maar verse groenten in huis hebt. Je kunt dit recept als lunch- of hoofdgerecht eten, maar ook als bijgerecht met vlees en piepers voor AGV-loving huisgenoten. Restjes kunnen morgen afgekoeld door de knapperige lunchsalade.


Hoofdgerecht per persoon:
500 - 700 gram groenten die je lekker vindt of in huis hebt (ik heb in dit geval bloemkool, broccoli + de stronk, zoete aardappel en snijbonen gebruikt)
2 grote tenen knoflook
100 gram roomboter
flinke eetlepel komijnzaad
Naar smaak gedroogde chilipeper (ik gebruik Turkse pul biber)
een handje ontvelde hazelnoten of amandelen
peper en (zee)zout uit de molen

Zet een grote pan water op het vuur en breng aan de kook. Maak de groenten schoon en snij in blokjes/roosjes.
Zet een vergiet (of liever nog een zeef) op de pan en stoom daarin de groenten. Begin met de hardste; in dit geval de aardappel. Voeg na een minuut of 5 de volgende groente toe, etc. etc. Na ongeveer 15-20 minuten zijn alle groenten gaar. Prik met een aardappelmesje of vork om te checken.
Giet eventueel tussendoor wat kokend water uit de waterkoker over de groenten om het proces te versnellen en het kokende water aan te vullen. Je kunt een paar verse laurierbladeren of takjes peterselie  of thijm meestomen voor extra aroma.

Smelt ondertussen in een klein pannetje de boter met de uitgeknepen knoflook, de komijn, de pepertjes en de noten. Maal er wat peper en zout overheen. Laat de boter voorzichtig iets nootachtig bruin worden en de noten licht geroosterd.

Giet de boter/noten over de gestoomde groenten en maal er lichtjes nog wat grof zout overheen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten