maandag 3 maart 2014

Zoervleisj voor vasteloavend

Een vleesrecept? Ja, een vleesrecept! Mijn man heeft een Limburgse achtergrond en dit is zijn favoriete eten. Dus wat is er fijner voor hem dan op vasteloavend een pan nostalgische stoof te eten? Mijn eerste zuurvlees pogingen waren nooit zuur genoeg naar zijn smaak, maar na raadpleging van schoonoma en schoonmama, bleek de truc te zitten in het marineren van het vlees. Begin dus een avond of dag van tevoren.



Dit recept is ruim voldoende voor 4 personen:
700 gr rundvlees. Ik gebruik magere riblappen, maar iedere andere soort stoofvlees kan ook.
4 grote rode uien
2 grote gedroogde laurierbladen of 4 verse
4 kruidnagelen
10 zwarte peperkorrels
10 jeneverbessen
Gemalen foelie en kruidnagel
Rinse appelstroop uit Limburg natuurlijk!
5 plakken (1 cm dik) gewone ontbijtkoek, in heel kleine stukjes gehakt/verkruimeld
Ongeveer 500 ml gewone, ordinaire, goedkope witte natuurazijn. Dure (wijn)azijn gebruiken heeft geen zin en is zonde, trust me, ik heb het een keer geprobeerd met balsamico die ik over had. Niet lekker!
Ongeveer 400 ml water of runderbouillon (eventueel van een blokje, voeg dan minder zout toe)
Bloem, zout & peper, olie of boter
500 gram roseval of andere vastkokende aardappels, olijfolie
Rode kool (vers/diepvries/pot)

Voorbereiden (dag van tevoren):
Snijdt het vlees in dobbelstenen van 2x2 cm. Doe het vlees met de in halve ringen gesneden uien, laurier, kruidnagelen, gekneusde jeneverbessen en gekneusde peperkorrels in een schaal. Giet er zo veel azijn op dat het nét onder staat. Je hebt ongeveer een halve fles azijn nodig. Dat is veel, maar het kost heel weinig, dus wees niet te zuinig. Laat het vlees afgedekt met folie een nacht op een koele plaats of in de koelkast marineren. Roer 1 of 2x om. Na het marineren ziet het vlees er een beetje vies bruin uit (komt door de azijn), maar ruikt lekker friszuur en kruidig.

 


Bereiden (reken hier op 2 - 3 uur in totaal):
Verwarm de oven voor op ca 140 graden.
Giet het vlees af, maar bewaar de azijn. Dep het vlees en de uien goed droog met een schone theedoek.
Bestrooi het vleesmengsel met wat peper en zout, gemalen foelie, gemalen kruidnagel en wat bloem. Braad het vlees en de uien in porties aan in de (ovenbestendige) braadpan. Wanneer alle vlees/uien gebruind zijn, water of runderbouillon toevoegen en zo veel azijn van de marinade als je durft, totdat het net onder staat. Breng zachtjes aan de kook, dek af met de deksel en zet in de oven.
Heb je geen ovenbestendige braadpan, dan kan het vlees ook in een braadslee afgedekt met aluminiumfolie. Zorg er dan wel voor dat de folie de inhoud niet raakt, want zuur tast aluminium aan.



Na een uur voeg je de verkruimelde ontbijtkoek en 5-6 volle eetlepels appelstroop toe.
Was de aardappels, verwijder pitjes en lelijke plekjes en snijd in de lengte in vieren. Maak droog en leg op een bakplaat (eventueel bakpapier eronder) en wrijf in met wat olijfolie en grof gemalen zout. Zet de bakplaat bij het vlees in de oven.




Check na nog eens 40 minuten of de saus van het vlees niet te dik wordt. Voeg eventueel nog wat water of azijn toe. Is de saus te dun, dan kan je nog wat extra ontbijtkoek toevoegen.
Check de aardappels en schep ze even om. Zijn ze al vrij bruin en gaar, haal ze dan uit de oven en piep ze op het laatst nog even op. Zijn ze nog niet gaar en bruin, laat ze dan lekker in de oven staan.
Maak ondertussen de rode kool klaar zoals je gewend bent.

Stoof het vlees nog ongeveer 20 minuutjes tot het boterzacht en de saus romig is.
Haal het vlees uit de oven en zet die op een hogere temperatuur (ongeveer 180 graden), liefst op hete lucht stand en laat de aardappeltjes nog even een minuut of 5 - 10 knapperig worden. Of zet de eerder uit de oven gehaalde aardappels nog even terug in de hete oven.
Breng het vlees op smaak met - indien nodig - wat extra azijn/appelstroop en peper en zout. Verwijder de harde kruiden.

Drink er een lekker biertje bij. Alaaf!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten