maandag 24 maart 2014

Ovenstoof van knolgroenten

Na de zondige pizza van gisteren weer even op regime! Deze vegetarische stoofschotel is ideaal om resten knolgroenten - ik had nog een gele kroot en wat pastinaken - op te maken, of maak 'm van speciaal ervoor gekochte groenten. Het maakt niet uit, alle knolgroenten zijn geschikt! En hou je over, dan is het koud ook heerlijk als lunch.

Voor 2 personen of 2 porties voor 1 persoon:
halve knolselderij
een paar pastinaken
een meiknolletje
een (gele) kroot
of andere knolgroenten als knolraap, (zoete) aardappel, etc.
een grote ui
wat stevige (kastanje)champignons
verse thijm en salie (ik had nog gedroogde salie uit eigen tuin), verse oregano is ook lekker.
kruidenbouillon of groentenbouillon
boter of olie
peper en zout
optioneel: pompoenpitten en gebakken uitjes, kruidenboter



Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snij de ui in halve ringen en de knoflook in plakjes. Snij de champignons in plakken.
Fruit de ui zachtjes in de boter en voeg als de uien zacht zijn de champignons toe en na nog een paar minuten de knoflook.

Schil ondertussen de knollen en snij ze in plakken van een millimeter of 3.
Vet een ovenschaal in met boter of olie en leg daar laag om laag de groenten, uien/champignons, groenten. Doe er ook lekker veel vers gemalen peper over. Omdat ik bouillon van een blokje gebruik voeg ik geen extra zout toe, maar gebruik je verse bouillon maal dan ook wat grof zout over de groenten.
Giet (hete) bouillon over de groenten zodat ze net niet onder staan.
Zet de ovenschaal met de deksel of aluminiumfolie erop 20 minuten in de oven.

Haal na 20 minuten de deksel/folie van de schaal en laat nog 20 minuten doorgaren.

Haal de schaal uit de oven en haal met een soeplepel zoveel mogelijk van de bouillon uit de schaal en zet de oven hoger (220 graden). Bewaar de bouillon voor een ander gerecht, deze smaakt nu nog lekkerder door de groenten.
Strooi wat pompoenpitten over de schotel. Zet de schaal nog 10-15 minuten terug tot de bovenkant goudbruin is.

Serveer eventueel met wat gebakken uitjes, kruidenboter of verse kruiden zoals peterselie of wat extra thijm.

Overigens kan dit gerecht ook prima in een braadpan op een laag vuur worden gemaakt, maar  ik vind in de oven wel makkelijk om ruimte te sparen op het gasfornuis. Je krijgt dan alleen geen knapperig korstje.







Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen