donderdag 6 maart 2014

Gratin van pastinaak, kroot en geitenkaas

Op de markt had ik mooi oranje biologische kroten* gekocht en ik had ook nog wat biologische pastinaken liggen. Na een paar dagen (fysiek) hard werken had ik wel behoefte aan stevige kost. Van deze mooie ingrediënten heb ik daarom een hartige gratin gemaakt met romige geitenkaas en pittige schapenfeta. De aards zoete smaak van de groenten combineert heerlijk met de zilt-pittige kazen.


Hoofdgerecht voor 2 personen of 4 porties bijgerecht:
250 gram pastinaak
250 gram kroot
grote teen knoflook
2 lenteuitjes
100 gram zachte geitenkaas
100 gram schapenfeta
2 eieren
een scheut (plantaardige) melk
peper en zout, een rasp nootmuskaat van de noot. Eventueel wat blaadjes verse thijm.

Ik had het geluk deze oranje kroten te vinden. Het recept kan natuurlijk ook met rode kroten, maar dan wordt de kleur van het gerecht wel heel anders. Als je geen kroten hebt of er niet van houdt kan dit recept ook met meiknolletjes of knolraap worden gemaakt.

Schil de pastinaken en kroten en snij ze in plakken van ongeveer 7 mm. Kook de groenten ca. 12 minuten in water met een snuf zout totdat ze bijna gaar zijn. Laat even afkoelen.
Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.
Hak de kaas in kleine blokjes.
Snijdt de lenteuitjes in dunne ringen.
Klop het ei met een scheutje melk en wat peper en nootmuskaat. Wees zuinig met zout, de kaas is al zout genoeg. Knijp de teen knoflook uit en roer door.



Doe in een kleine ovenschaal (die van mij is 17 x 17 cm) om en om een laag kroot - kaas - uitje - pastinaak en druk aan. De bovenste laag mag een kaaslaag zijn. 
Giet het geklopte ei over de groenten en kaas en sprinkel de blaadjes thijm er overheen.

Zet de gratin een minuut of 20 - 30 in de oven tot de gratin gestold is en de bovenkant goudbruin. Serveer met een eenvoudige paprika/rucolasalade met een olijfolievinaigrette.
De rest lekker bewaren voor de lunch van morgen!




*Voor niet-Rotterdammerts: kroten zijn bieten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten